Κορονοϊός:Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις σοβαρές επιπτώσεις της νόσου – Νέα έρευνα


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν οτι οι ασθενείς με Covid-19 που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξουν στην εντατική ή να εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας.

Τα άτομα που εμβολιάζονται κατά της γρίπης ενδέχεται να προστατεύονται εν μέρει από ορισμένες από τις σοβαρές επιπτώσεις του κορονοϊού και είναι λιγότερο πιθανό να χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη.

Η ανάλυση σε σχεδόν 75.000 ασθενείς κορονοϊού διαπίστωσε σημαντικές μειώσεις στα περιστατικά εγκεφαλικών, τις θρομβώσεις και τη σηψαιμία, καθώς επίσης και λιγότερες εισαγωγές σε τμήματα έκτακτης ανάγκης και μονάδες εντατικής θεραπείας, στον πληθυσμό των ασθενών που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Ενώ το εμβόλιο της γρίπης δεν μείωσε τους θανάτους από κορονοϊό στη μελέτη, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι του ιού ενισχύοντας το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα – τις γενικές άμυνες του σώματος.

Μια άλλη εξήγηση είναι πιθανή: οι ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να είχαν καλύτερη γενική υγεία από εκείνους που δεν το είχαν κάνει, και ενώ οι ερευνητές προσπάθησαν να το λάβουν αυτό υπόψη, τέτοιες προσαρμογές δεν είναι εύκολο να γίνουν.

«Εντοπίσαμε έναν συσχετισμό που φαίνεται να δείχνει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προσφέρει κάποια προστασία έναντι της σοβαρής νόσου Covid-19», δήλωσε ο Devinder Singh, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κλινικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Εάν τα ευρήματα υποστηριχθούν από περαιτέρω μελέτες, μπορεί να είναι πολύτιμα για χώρες που δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τα πλουσιότερα έθνη για τα εμβόλια κατά της Covid-19, και όπου το συνδυαστικό βάρος της γρίπης και του κορονοϊού ενδέχεται να «γονατίσουν» τις υπηρεσίες υγείας.

«Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι συνιστούμε απολύτως το εμβόλιο κατά της Covid-19, και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουμε ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι υποκατάστατο του κατάλληλου εμβολίου», δήλωσε ο καθηγητής Singh.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 37.377 Covid ασθενών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και αλλού, που είχαν λάβει εμβόλιο κατά της γρίπης με εκείνα του ίδιου αριθμού ασθενών που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Οι ασθενείς στις δύο ομάδες ταίριαζαν απόλυτα στην ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της πνευμονικής νόσου, καθώς και στους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και εάν ήταν καπνιστές ή όχι.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν πόσο συχνά οι ασθενείς υπέφεραν από 15 δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, από θρόμβους αίματος και καρδιακές προσβολές έως νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια τους τέσσερις μήνες μετά τη διάγνωση του κορονοϊού.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν σε μια ηλεκτρονική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, δείχνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από ορισμένα ιατρικά προβλήματα που προκαλούνται από την Covid19.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς με κορονοϊό που δεν εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης είχαν 45% έως 58% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, περίπου 40% πιθανότερο να αναπτύξουν θρόμβωση και 36% έως 45% πιο πιθανό να έχουν σήψη.

Επίσης ήταν πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να έχουν συχνότερες επισκέψεις σε νοσοκομειακά τμήματα έκτακτης ανάγκης. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμβόλιο της γρίπης διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα γενικά, αλλά αναρωτιέσαι πάντα αν αυτές οι συσχετίσεις είναι αιτιώδεις» λέει ο καθηγητής Peter Openshaw, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας New and Emerging Respiratory Virus Threats (Nervtag).

Μετά από συμβουλές της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ετοιμάζεται να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid -19 παράλληλα με τους ετήσιους εμβολιασμούς κατά της γρίπης από τον Σεπτέμβριο.

Οι υπουργοί ανησυχούν ιδιαίτερα ότι η γρίπη, η οποία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη την περασμένη σεζόν, θα ανακάμψει επικίνδυνα τον φετινό χειμώνα ά, ακριβώς την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού θα αυξηθούν.

«Ένας από τους μεγάλους κινδύνους που ανησυχεί εμένα και άλλους συναδέλφους είναι ότι σε μια εποχή κακής γρίπης, θα μπορούσαμε να δουμε μέχρι και 20.000 ανθρώπους να πεθαίνουν», δήλωσε ο υπουργός εμβολίων Nadhim Zahawi στο The Andrew Marr Show στο BBC.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ