Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν στις 21:00 ώρα Ελλάδος σήμερα – Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών


Διάγγελμα στο γαλλικό λαό απευθύνει σήμερα το βράδυ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανούελ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα το βραδυ στους πολίτες για να παρουσιάσει τα νέα κυβερνητικά μέτρα κατά της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού που εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και ανησυχεί τους επιστήμονες.

Ο εμβολιασμός μπορεί να καταστεί υποχρεωτικός για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και οι υγειονομικές προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα ενδέχεται να παραταθούν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Αντιμέτωπος με την αναζωπύρωση των μολύνσεων της Covid-19, ο Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα το βράδυ για να προλάβει το τέταρτο κύμα να της πανδημίας που ενδέχεται να «γονατίσει» τα γαλλικά νοσοκομεία μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελαμ στις 8 μ.μ. (9 ώρα Ελλάδος) και ο κύριος στόχος της ομιλίας του είναι να ενημερώσει τους πολίτες για τις προτεραιότητές του, τους επομενους 10 μήνες της πενταετούς προεδρικής του θητείας, ιδίως για “δύσκολες” μεταρρυθμίσεις όπως οι συντάξεις. Αναμένεται επίσης να δώσει έμφσηη στην «καλή πορεία της γαλλικής οικονομίας και τη σημασία της ανάκαμψης».

Νέα μέτρα για την αναχαίτιση της παραλλαγής Δέλτα

Ωστόσο, ο Mακρόν θα περιγράψει επίσης τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνάντησης των επιτροπής σοφών για την πανδημία σήμερα το πρωί στο μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θα μιλήσει για την κατάσταση της υγειονομικής κρίσης και την εξέλιξή της» καθώς και για «τη σημασία του εμβολιασμού», σύμφωνα με τους συνεργάτες του.

Το επιστημονικό συμβούλιο τον πιέζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ορισμένα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, και να επεκτείνει τη χρήση του λεγόμενου “πάσου υγείας” για τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Clément Beaune δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα Grand Rendez-Vous πως αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν “ήταν απλώς μια επιλογή” μέχρι τώρα “, πλέον είναι πολύ πιθανή και νόμιμη δυνατότητα”.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που θα περιέχει τα νέα μέτρα, το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί και να εφαρμοστεί πριν από τα τέλος Ιουλίου.

Το νέο διάγγελμα Μακρόν αναμένεται παρόμοιο με τα τέσσερα προηγούμενα από τότε που ξεκίνησε η κρίση της Covid-19 πριν από ενάμιση χρόνο. Σημειώνεται δυόμισι μήνες μετά την τελευταία του ανακοίνωση, όταν έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα για το τέλος του lockdown.

“Δεν είμαι σίγουρος ότι το καλοκαίρι θα καταστραφεί. Αλλά δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να δεις ότι τα πράγματα θα δυσκολέψου πολύ τον Αύγουστο”, δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στο AFP.

Η πίεση στα γαλλικά νοσοκομεία παραμένει αρκετά χαμηλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με 947 άτομα σε εντατική θεραπεία στη Γαλλία την Κυριακή. Ωστόσο, η τάση αλλάζει και διαπιστώνεται πλέον μια σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων, με 4.256 νέα κρούσματα να καταγράφονται την Κυριακή σε σύγκριση με 2.549 την προηγούμενη Κυριακή.

«Θα μπορούσαν να ξεπερνούν σε καθημερινό επίπεδο τις 20.000 έως τις αρχές Αυγούστου αν δεν ενεργήσουμε τώρα”, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Olivier Véran την Κυριακή στο Radio J. Ωστόσο, η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, επειδή πλέον υπάρχει το εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από το 95% των σοβαρών μορφών της παραλλαγής Δέλτα, όπως δήλωσε ο Beaune.

Υγειονομικό πάσο για τα εστιατόρια;

Ο Romain Colas, αντιπρόεδρος της ένωσης μικρών πόλεων στη Γαλλία, θέλει να δώσει ένα παράδειγμα στην πόλη του Boussy-Saint-Antoine, νότια του Παρισιού. Εγκαινίασε μία αφίσα με τη σύνθημα όπως “εμβολιάστηκα, εσύ ;”

Η Γαλλία θα μπορούσε επίσης να λάβει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο των ταξιδιών σε χώρες όπου η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα, όπως η Ισπανία ή η Πορτογαλία, καθώς και για τη μείωση του ανώτατου ορίου των θεατών στις εκδηλώσεις που απαιτούν “υγειονομικό πάσο”.

Το συμβούλιο προτείνει επίσης περιορισμούς στα γαλλικά εδάφη που έχουν πληγεί περισσότερο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και επικεντρώνονται στις περιοχές διακοπών. Αναφέρει επίσης τη δυνατότητα χρήσης του δελτίου εμβολιασμού για πρόσβαση σε εστιατόρια, πολιτιστικές δραστηριότητες ή αθλήματα.

“Πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναφέρουμε έναν ορισμένο αριθμό μέτρων που καταργήθηκαν στις 30 Ιουνίου για να ελπίζουμε ότι θα έχουμε αρκετό χρόνο για να αναπτύξουμε καλύτερα τον εμβολιασμό“, δήλωσε ο επιδημιολόγος Dominique Costagliola, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 το Σάββατο.

Πηγή: France 24

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ