Θάλασσα: Γιατί η παραμονή δίπλα στη θάλασσα είναι ένα από τα κλειδιά της ευημερίας μας [vid]


Ακόμα και η φαντασίωση ενός ταξιδιού σε ένα μακρινό νησί, όπου η άμμος είναι ζεστή και τα νερά κρυστάλλινα μπορεί να δώσει σε ορισμένους ανθρώπους μια αίσθηση ηρεμίας. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η παραμονή στη θάλασσα και το καθαρό νερό έχει πραγματικά οφέλη για την ευημερία.

Σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου “Blue Mind”, τον Wallace J. Nichols, το να είναι κανείς κοντά σε ένα νερό, είτε αυτό είναι το νερό της θάλασσας, ή ένα ποτάμι, μια λίμνη ή ο ωκεανός, προωθεί την ψυχική υγεία και την ευτυχία.

“Ο όρος ‘μπλε μυαλό’ (Blue Mind) δημιουργήθηκε για να περιγράψει την ήπια διαλογιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν πλησιάζουμε, μέσα, πάνω ή κάτω από το νερό”, δήλωσε ο Nichols στις USA Today. “Είναι στην πραγματικότητα το αντίδοτο σε αυτό που αποκαλούμε το “κόκκινο μυαλό” (Red Mind), το οποίο περιγράφει την ανήσυχη, υπερσυνδεδεμένη και υπερβολικά διεγερμένη κατάσταση που καθορίζει το νέα κανονικότητα της σύγχρονης ζωής”.

Όπως σημείωσε ο Nichols, η έρευνα αποδεικνύει τη θεωρία του ότι το να είμαστε κοντά στο νερό μπορεί να μας  βοηθήσει να  επιτύχουμε “μια αυξημένη και διαρκή αίσθηση ευτυχίας”.

Αυτό το αυξημένο επίπεδο ευεξίας συμβαίνει επειδή, όπως υποστηρίζει ο Nichols, το νερό βοηθά στη μείωση του άγχους και του στρες, αυξάνοντας μια συνολική αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας, πρωθώντας μειωμένους καρδιακούς ρυθμούς και επιβράδυνση της αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, η θάλασσα είναι το ιδανικό μέρος για ασφαλείς προπονήσεις, χαμηλού αντίκτυπου, ενώ έρευνες έχουν συνδέσει την παρουσία του με την θεραπεία και διαχείριση των συμπτωμάτων του PTSD, του εθισμού και των διαταραχών άγχους.

Επιπλέον, το να είμαστε κοντά στο νερό μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητά μας, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιακών μας ικανοτήτων.

Τα οφέλη δε της παραμονής μας κοντά στη θάλασσα μας συνοδεύουν και το βράδυ, αφού έχει αποδειχθεί ότι η θάλασσα και γενικά το υδάτινο στοιχείο μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ύπνο μας. “Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά στη φύση”, δήλωσε ο W. Christopher Winter, MD, συγγραφέας του The Sleep Solution, στο Conde Nast Traveller.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ