Δένδιας: Θεμελιώδης σημασία η Άιγυπτος για την περιοχή – Συνάντηση την Τρίτη με τον Αραβικό Σύνδεσμο


Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, μίλησε για την παρουσία Αιγύπτιου εκπροσώπου σε αυτό ενώ την Τρίτη θα βρεθεί στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Στην υψηλή σημασία που έχει η Αίγυπτος για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στάθηκε ο κ. Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του νωρίτερα τη Δευτέρα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ χαιρέτησε την παρουσία του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σαμέχ Σούκρι, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά και στα υπόλοιπα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση, με το Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας να είναι στην κορυφή της ατζέντας.

«Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Yair Lapid, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Και επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική», ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Οφείλω να πω σχεδόν τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία – κάθε θέμα συμπεριλήφθη. Πάντως, οφείλω να πω, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Στο Κάιρο την Τρίτη για συνάντηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Την Τρίτη (13.07), ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Στη συνέχεια θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Αραβικού Συνδέσμου, το οποίο προβλέπει την θεσμοθέτηση πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και μεταξύ της Ελλάδας και των Μελών του Αραβικού Συνδέσμου.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο γύρω στις 15:45 ώρα Ελλάδας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ