Πλατυποδία: Αιτίες και Συνηθέστερα Συμπτώματα της Πλατυποδίας [vid]

Έχετε πλατυποδία όταν οι καμάρες στο εσωτερικό των ποδιών σας είναι ευθείες, επιτρέποντας σε ολόκληρο το πέλμα των ποδιών σας να αγγίξει το πάτωμα όταν σηκώνεστε.

Μια κοινή και συνήθως ανώδυνη κατάσταση, η πλατυποδία συχνά συμβαίνει όταν οι καμάρες των ποδιών δεν αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία. Σε άλλες περιπτώσεις, η πλατυποδία αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό ή από τα γηρατεία.

Η πλατυποδία μπορεί μερικές φορές να συμβάλει σε προβλήματα στους αστραγάλους και τα γόνατά σας, επειδή ενδέχεται να αλλάξει την ευθυγράμμιση των ποδιών σας. Εάν δεν έχετε πόνο, συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία για την πλατυποδία.

Συχνότερα συμπτώματα της πλατυποδίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με την πλατυποδία. Ωστόσο, ορισμένα άτομα αναφέρουν πόνο στα πόδια, ιδιαίτερα στην περιοχή της φτέρνας ή της αψίδας. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με τη φυσική δραστηριότητα, ενώ μπορεί επίσης να αναπτυχθεί οίδημα στο εσωτερικό του αστραγάλου.

Πότε να δείτε τον/την γιατρό σας

Συζητήστε με το γιατρό σας, εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πόνο στα πόδια.

Οι συνηθέστερες αιτίες της πλατυποδίας

Η πλατυποδία είναι φυσιολογική σε βρέφη και νήπια, επειδή η αψίδα του ποδιού τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Οι αψίδες των περισσότερων ανθρώπων αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν ποτέ ποδικές καμάρες. Αυτή είναι μια φυσιολογική διακύμανση στον τύπο του ποδιού και τα άτομα χωρίς καμάρες μπορεί να έχουν ή να μην έχουν προβλήματα.

Οι καμάρες του ποδιού μπορεί επίσης να “πέσουν” με την πάροδο του χρόνου, με άλλα λόγια με το γήρας. Χρόνια φθοράς μπορεί να αποδυναμώσουν τον τένοντα που αναπτύσσεται κατά μήκος του εσωτερικού του αστραγάλου σας και βοηθά στην υποστήριξη της αψίδας του ποδιού.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πλατυποδίας:

  • Παχυσαρκία
  • Τραυματισμός στο πόδι ή στον αστράγαλο
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Γηρατειά
  • Διαβήτης

 

Ακολουθεί βίντεο για την πλατυποδία:

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ