Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές


Με οριακές μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα. Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Fed ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.

Επιπλέον οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο που ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Τον χορό άνοιξε η JP Morgan Chase & Co η οποία ανακοίνωσε “άλμα” 155% στα κέρδη τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ επωφελήθηκε από την αύξηση των συμφωνιών και αποδέσμευσε περισσότερα αποθεματικά που είχε εξοικονομήσει πέρυσι για πιθανή αθέτηση πληρωμών δανείων.

Επίσης, η Goldman Sachs ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη του β’ τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Wall Street εξαργύρωσε την αύξηση ρεκόρ στον τομέα των συναλλαγών παγκοσμίως.

Πίσω στην Ευρώπη, εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με τις Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία να επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη διασπορά των μολύνσεων.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός κρουσμάτων στη χώρα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,03% στις 460,96 μονάδες, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να ηγείται των κερδών, αφού πρόσθεσε 0,9%.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακές απώλειες 0,1% στις 15.789,64 μονάδες, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό υποχώρησαν ο γαλλικός CAC 40 στις 6.558,47 και ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.124,72.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,5% στις 25.156,65 μονάδες και ο ισπανικός ΙBEX 35 έχασε 1,38% στις 8.694,80 μονάδες.

Στις επιμέρους μετοχές, η Nokia σημείωσε άνοδο 8%, αφού η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, καθώς οι δραστηριότητες ανέκαμψαν στο β΄ τρίμηνο.

“Η απόδοση μας στο α΄ εξάμηνο έχει δείξει σημάδια, με τον καλό έλεγχο του κόστους, και επίσης επωφελήθηκε από τη δυναμική σε αρκετές αγορές μας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Pekka Lundmark.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen παρουσίασε το σχέδιο της που στοχεύει το 50% των πωλήσεων της μέχρι το 2030 να αφορά ηλεκτρικά οχήματα. Παρόλα αυτά, η μετοχή της σημείωσε πτώση κατά 1,3%.

Η γερμανική εταιρεία συσκευασίας φαρμάκων Gerresheimer υποχώρησε κατά 8,9% μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων της.

Στις οικονομικές εξελίξεις της ημέρας, η Τράπεζα της Αγγλίας κατάργησε τους περιορισμούς που είχαν τεθεί την περίοδο της πανδημίας για τα μερίσματα των τραπεζών, με άμεση ισχύ (από σήμερα), δηλώνοντας ότι τα stress test έδειξαν ότι ο κλάδος είναι καλά κεφαλαιοποιημένος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε πως τους τελευταίους μήνες, η επίσπευση των εμβολιασμών έχει οδηγήσει σε βελτίωση των οικονομικών προοπτικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ