NASA: Το σκάφος Perseverance θα προσγειωθεί αύριο στον Άρη [vid]

NASA: Το rover θα ξεπεράσει ένα μήνα άφιξης στον Άρη από διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο (SN: 7/30/20). Το Perseverance εντάσσεται στην Hope, την πρώτη διαπλανητική αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία εισήλθε με επιτυχία στην τροχιά του Άρη στις 9 Φεβρουαρίου και το Tianwen-1, η πρώτη αποστολή της Κίνας στον Άρη, η οποία έφτασε στις 10 Φεβρουαρίου και θα αναπτύξει ένα rover στην επιφάνεια του Άρη τον Μάιο.

Η προσγείωση θα σηματοδοτήσει το τρίτο διαστημικό σκάφος που θα φτάσει στον Άρη εντός δύο εβδομάδων

Η NASA θα μεταδώσει την προσγείωση του Perseverance στο YouTube από τις 2:15 μ.μ. EST. Η πραγματική στιγμή του touchdown αναμένεται στις 3:55 μ.μ. EST. Η επιμονή έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει ένα αρχαίο δέλτα ποταμού που ονομάζεται κρατήρας Jezero, αναζητώντας σημάδια αρχαίας ζωής και συλλέγοντας βράχους για μια μελλοντική αποστολή να επιστρέψει στη Γη (SN: 7/28/20).

Το rover θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προσγείωσης που καθοδηγείται από τον προκάτοχό του, Curiosity, το οποίο εξερευνά τον Άρη από το 2012 (SN: 8/6/12). Όμως, σε ένα πρώτο για τα touchdown του Άρη, αυτό το rover θα καταγράψει τη δική του προσγείωση με ειδικές κάμερες και μικρόφωνο. Καθώς το σκάφος που φέρει το Perseverance ξεδιπλώνει τη λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, τρεις κάμερες θα κοιτούν το αλεξίπτωτο, επιβραδύνοντάς το από τις υπερηχητικές ταχύτητες.

Όταν μια πλατφόρμα “sky crane” με πυραύλους χαμηλώνει το rover στο έδαφος, μια τέταρτη κάμερα στην πλατφόρμα θα καταγράφει την κάθοδο του rover. Μια άλλη κάμερα στο rover θα κοιτάξει πίσω στην πλατφόρμα και μια έκτη κάμερα θα κοιτάξει στο έδαφος.

«Ο στόχος είναι να δούμε το βίντεο και τη δράση του να ανεβαίνουμε από ψηλά στην ατμόσφαιρα στην επιφάνεια», λέει ο μηχανικός David Gruel του εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, ο οποίος ήταν ο προπορευόμενος μηχανικός για αυτό το σύστημα έξι κάμερων, που ονομάζεται EDL. Επειδή θα χρειαστούν περισσότερα από 11 λεπτά για να ταξιδέψουν σήματα μεταξύ της Γης και του Άρη, οι κάμερες δεν θα μεταδίδουν ροή της ταινίας προορισμού σε πραγματικό χρόνο. Και αφού το Perseverance προσγειωθεί, οι μηχανικοί θα επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν ότι το rover είναι υγιές και ικανό να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα, επομένως τα βίντεο προσγείωσης δεν θα είναι μεταξύ των πρώτων δεδομένων που αποστέλλονται. Ο Gruel αναμένει να είναι σε θέση να μοιραστεί αυτό που είδε ο rover τέσσερις ημέρες μετά την προσγείωση, στις 22 Φεβρουαρίου.

Σε άλλο σημείο στον Άρη, το InSight lander θα ακούει επίσης την προσγείωση (SN: 2/24/20). Το σεισμόμετρο του εκφορτωτή μπορεί να είναι σε θέση να αισθάνεται δονήσεις όταν δύο βάρη βολφραμίου που η επιμονή έφερε στον Άρη για σταθερότητα έπεσε στο έδαφος πριν προσγειωθεί το rover, ο γεωφυσικός Benjamin Fernando του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του ανέφεραν σε μια δημοσίευση που δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο eartharxiv.org και υποβλήθηκε στους JGR Planets. «Κανείς δεν προσπάθησε ποτέ να το κάνει αυτό πριν», λέει ο Φερνάντο. Το έδαφος θα κινηθεί το πολύ 0,1 νανόμετρα ανά δευτερόλεπτο, υπολόγισαν ο Fernando και οι συνεργάτες του. «Είναι απίστευτα μικρό», λέει. “Αλλά το σεισμόμετρο είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητο”.

Η ομάδα μπορεί να είναι σε θέση να πιάσει αυτό το μικροσκοπικό σήμα επειδή ξέρουν ακριβώς πότε και πού θα συμβεί ο αντίκτυπος. Εάν ο εκφορτωτής πάρει το σήμα, θα πει στους επιστήμονες κάτι για το πόσο γρήγορα τα σεισμικά κύματα ταξιδεύουν στο έδαφος, μια ένδειξη για τις λεπτομέρειες της εσωτερικής δομής του Άρη. Και ακόμη και αν δεν αισθάνονται τίποτα, αυτό θα θέσει όρια στην ταχύτητα των κυμάτων. «Μας διδάσκει ακόμα κάτι», λέει ο Φερνάντο. Η ομάδα InSight ελπίζει να αισθανθεί επίσης δονήσεις από το Tianwen-1 όταν το rover του πέσει κάτω τον Μάιο. «Η ανίχνευση κάποιου θα ήταν υπέροχη», λέει ο Φερνάντο. «Η ανίχνευση δύο θα ήταν εκπληκτική».

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here