Διπολική διαταραχή : Δείτε αν προκαλεί παραισθήσεις


Σύμφωνα με τους περισσότερους ψυχίατροι, η διπολική διαταραχή ή η μανιακή κατάθλιψη, είναι μια διαταραχή της χημείας του εγκεφάλου. Είναι μια χρόνια ασθένεια που προκαλεί εναλλακτικά επεισόδια διάθεσης. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση κυμαίνονται από κατάθλιψη σε μανία. Περιλαμβάνουν ψυχικά και σωματικά συμπτώματα.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια χαρακτηρίζονται από συναισθήματα θλίψης ή ανικανότητας. Κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, μπορεί να μην ενδιαφέρεστε για πράγματα που συνήθως σας φέρνουν ευχαρίστηση. Αυτό είναι γνωστό ως ανδονία . Μπορεί επίσης να είστε πιο ληθαργικοί και θέλετε να κοιμηθείτε περισσότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελέσετε καθημερινές εργασίες.

Τύποι ψευδαισθήσεων που σχετίζονται με διπολική διαταραχή

Οι ψευδαισθήσεις είναι πλασματικά ερεθίσματα που δημιουργούνται στο μυαλό σας. Δεν είναι αληθινά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψευδαισθήσεων, όπως:

  • οπτικό: βλέποντας πράγματα όπως φώτα, αντικείμενα ή άτομα που δεν βρίσκονται στην πραγματικότητα
  • ακουστικό: ακούει ήχους ή φωνές που κανείς άλλος δεν ακούει
  • αφής: αισθάνεστε κάτι να αγγίζετε ή να κινείστε στο σώμα σας, όπως ένα χέρι ή κάτι που σέρνεται στο δέρμα σας
  • οσφρητικό: μυρίζοντας μια μυρωδιά ή άρωμα που δεν υπάρχει
  • κινητική: σκέφτεστε ότι το σώμα σας κινείται (πετάει ή επιπλέει, για παράδειγμα) όταν δεν είναι
  • Οι ψευδαισθήσεις είναι πιθανότερο να είναι ακουστικές από ό, τι σε άτομα με διπολική διαταραχή. Είναι πιο πιθανό να έχετε ψευδαισθήσεις εάν αντιμετωπίσετε σοβαρές αλλαγές στη διάθεση. Οι ψευδαισθήσεις και άλλα ψυχωτικά συμπτώματα είναι επίσης πιο πιθανό να συμβούν σε άτομα με σχιζοφρένεια παρά σε άτομα με διπολική διαταραχή. Γι ‘αυτό τα άτομα με διπολική διαταραχή που έχουν ψευδαισθήσεις μπορούν να διαγνωστούν εσφαλμένα.

Αναγνώριση ψευδαισθήσεων στη διπολική διαταραχή
  • Εάν έχετε διπολική διαταραχή, οι ψευδαισθήσεις είναι πιθανότερο να συμβούν κατά τη διάρκεια μιας φάσης ακραίας διάθεσης. Οι ψευδαισθήσεις τείνουν να αντανακλούν τη διάθεση και μπορεί να συνοδεύονται από αυταπάτες. Οι αυταπάτες είναι ψευδείς πεποιθήσεις που πιστεύει έντονα ένα άτομο. Ένα παράδειγμα αυταπάτης είναι να πιστεύεις ότι έχεις ειδικές θεϊκές δυνάμεις.
  • Κατά τη διάρκεια μιας καταθλιπτικής κατάστασης, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες μπορεί να περιλαμβάνουν συναισθήματα ανικανότητας ή αδυναμίας. Σε μια μανιακή κατάσταση, μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και υπερβολικοί, ακόμη και ανίκητοι.
  • Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι προσωρινές ή μπορεί να επαναληφθούν κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών ή μανιακών επεισοδίων.

Ακολουθεί βίντεο για την διπολική διαταραχή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ