Μόλις άνοιξε θέμα απολύσεων όσων αρνούνται να εμβολιαστούν – Τι ισχύει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Νέο σημείο αιχμής και πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα της αναστολής εργασίας και ενδεχομένως και των απολύσεων σε περίπτωση που κάποιοι εργαζόμενοι αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της Covid-19

Το θέμα βεβαίως άνοιξε χθες μετά από σχετικές δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας και στη συνέχεια διαψεύσθηκε από την ίδια την κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά και από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Παρά τις διαψεύσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, λίγες ώρες αργότερα, χθες το μεσημέρι, επανέφερε το θέμα δηλώνοντας ευθέως ότι οι αναστολές εργασίας για όσους δεν εμβολιάζονται είναι μια μεταβατική περίοδος, καθώς στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν.

Παρά τις διαψεύσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, λίγες ώρες αργότερα, χθες το μεσημέρι, επανέφερε το θέμα δηλώνοντας ευθέως ότι οι αναστολές εργασίας για όσους δεν εμβολιάζονται είναι μια μεταβατική περίοδος, καθώς στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να απολυθούν.

Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια μεταξύ των διαφορετικών δηλώσεων των στελεχών της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το θέμα έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση ενδελεχώς αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι και μόνο η συζήτηση του θέματος στον δημόσιο διάλογο θα επιφέρει αποτελέσματα καθώς αρκετοί θα σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Πάντως για την εφαρμογή του μέτρου των απολύσεων υπάρχει αρκετή σύγχυση προς το παρόν, αφού αλλά πράγματα ισχύουν στον δημόσιο και άλλα στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Δημόσιο για παράδειγμα η αναστολή σύμβασης δεν σημαίνει απόλυση. Για να υπάρχει η δυνατότητα απόλυσης ενός εργαζόμενου στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος και να αλλάξει το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θα χαθεί πολύτιμος χρόνος από τις μαζικές προσφυγές που σίγουρα θα υπάρξουν προς το ΣτΕ για την Συνταγματικότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπουν στη ζυγαριά του ΣτΕ το ατομικό δικαίωμα επιλογής και το δικαίωμα του κράτους να επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πολύπλοκες και δύσκολες καταστάσεις ομολογουμένως.

Από την άλλη μεριά, στον ιδιωτικό τομέα, με το νέο νόμο Χατζηδάκη ο εργοδότης έχει δικαίωμα να βγάλει μονομερώς τον εργαζόμενο σε άδεια άνευ αποδοχών για έναν χρόνο. Δεν απαιτείται πλέον συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Τέλος, σε ότι αφορά τις απολύσεις, ο εργοδότης μπορεί να ισχυριστεί ότι ασκεί διευθυντικό δικαίωμα και θέλει να προστατεύσει την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων.

Συμπερασματικά το θέμα των αναστολών και των απολύσεων ως μέτρο «ποινής» όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, μόλις άνοιξε… Αν θα πετύχει είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο…

Ενδιαφέρον έχει να παρακολουθήσουμε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Πόσο μακριά θα πάνε την… αντιπολιτευτική βαλίτσα.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ