Λιμάνια έλεγχος κορωνοϊός: Στο λιμενικό ο έλεγχος για επιβίβαση στα πλοία


Λιμάνια έλεγχος κορωνοϊός: Μια από τις κομβικές ημερομηνίες του καλοκαιριού είναι η 15η Ιουλίου με ένα κύμα αδειούχων να την ορίζει ως την έναρξη των διακοπών του. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Ναυτιλίας και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκης αποφάσισαν σήμερα το πέρασμα των ελέγχων από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στο Λιμενικό Σώμα σε όλα τα λιμάνια της χώρας, ενώ ενεργά στο τραπέζι παραμένουν και οι εισηγήσεις για rapid test και στην επιστροφή από τα νησιά. Έτσι, από το πρωί τα έγγραφα των ταξιδιωτών περνούν από ελέγχους από τα στελέχη του Λιμενικού καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα θεωρήθηκε ότι οι έλεγχοι ήταν πλημμελείς.

Η απόφαση διασφαλίζει την πληρότητα στους ελέγχους και τη μέγιστη δυνατή προστασία της υγείας των επιβατών, όπως υπογραμμίζει το Υπ. Ναυτιλίας. «Ζητώ τη συνεργασία όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία. Παρακαλώ να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας, να ακολουθούν τις υποδείξεις των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, για την διευκόλυνσή τους, να βρίσκονται στο λιμάνι τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης του πλοίου. Με εμβολιασμό, τήρηση των μέτρων και υπευθυνότητα, μπορούμε να χαρούμε υγιείς το φετινό καλοκαίρι», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Ναυτιλίας.

Τι ισχύει για την επιβίβαση στα πλοία

Νέα μέτρα ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα για την επιβίβαση των ταξιδιωτών στα πλοία, καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών. Συγκεκριμένα, η επιβίβαση επιτρέπεται σε ταξιδιώτες που:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή

Έχουν διαγνωστεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή

Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα

Από τα παραπάνω μέτρα για την επιβίβασή τους στα πλοία εξαιρούνται οι ανήλικοι έως 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),

Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,

Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Αναμένοντας την ΚΥΑ για την εστίαση

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης που θα ισχύσει από 16 Ιουλίου και θα γίνει γνωστό το νέο καθεστώς ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Στο ερώτημα πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κλειστούς χώρους η απάντηση αναμένεται να είναι με κάποιο από τα έγγραφα που διαθέτει κάθε πολίτης όπως αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι κλειστοί χώροι θεωρείται δεδομένο ότι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ενώ όπως έχει γίνει γνωστό ως κλειστοί χώροι θα νοούνται και οι στοές και αεριζόμενοι εσωτερικοί χώροι εστίασης.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα εστιατόρια μέσα στα εμπορικά κέντρα. Οι χώροι θα είναι αμιγείς.

Οι ανήλικοι θα μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους εστίασης  με self- test.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ