Επιστημονική Έρευνα: Τα εμβόλια mRNA COVID-19 είναι αποτελεσματικά σε ασθενείς με κίρρωση


Επιστημονική Έρευνα: Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια COVID-19. Βετεράνοι των ΗΠΑ που βίωσαν κίρρωση ή βλάβη στο ήπαρ και οι οποίοι έλαβαν επίσης εμβόλιο mRNA COVID-19 είδαν υψηλά επίπεδα προστασίας έναντι νοσηλείας και θανάτου που σχετίζεται με ιούς. Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι ομοσπονδιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι οι δύο ομάδες ανησυχίας που σχετίζονται με την πιθανή χρήση ενισχυτικών βολών περιλαμβάνουν άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ασθενείς  ανοσοκατεσταλμένους. Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι “οι ασθενείς με κίρρωση έχουν ανοσοεπάρκεια που σχετίζεται με την ανταπόκριση του εμβολίου.

” Η συνεχιζόμενη έρευνα από τη FDA και μια ομάδα του CDC εργάζεται για να προσδιορίσει εάν, πότε και για ποιον θα μπορούσαν να είναι απαραίτητες οι ενισχυτικές λήψεις. Ωστόσο, προς το παρόν, η FDA και το CDC δήλωσαν ότι «οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν χρειάζονται ενισχυτικό εμβόλιο αυτή τη στιγμή», αναφέροντας εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια.

Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Ιατρικό Κέντρο Bruce W Carter VA στο Μαϊάμι δημοσίευσαν ευρήματα στο JAMA Internal Medicine την Τρίτη, αντλώντας από μια αναδρομική μελέτη 20.037 αμερικανών βετεράνων με κίρρωση που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη Διοίκηση Υγείας των Βετεράνων, σε σύγκριση με άλλα 20.037 αντιστοιχισμένα στοιχεία ελέγχου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθνικά δεδομένα από τα αποτελέσματα των βετεράνων και τα έξοδα που σχετίζονται με την κοόρτη του ήπατος (VOCAL) για τη διεξαγωγή της μελέτης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός για τις μολύνσεις COVID-19 των ασθενών με Pfizer ή Moderna έκοψε το εμβόλιο κατά 64,8% και έδωσε 100% πτώση στη νοσηλεία ή τον θάνατο που σχετίζεται με την COVID-19 μετά από 28 ημέρες.

Ωστόσο, εκείνοι με ακόμη και επιδεινωμένη λειτουργία του ήπατος (ή μη αντιρροπούμενη κίρρωση) είδαν λιγότερη προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 σε σύγκριση με ασθενείς με αντισταθμισμένη κίρρωση ή εκείνους στο ασυμπτωματικό στάδιο στο 50,3% έναντι 66,8%, αντίστοιχα, αν και η δεύτερη δόση ενίσχυσε την προστασία έναντι μόλυνσης στο 78,6%.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ένα κατά τα άλλα «σημαντικό κενό γνώσης» που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ασθενείς με κίρρωση, ιδιαίτερα σε αυτούς με μη αντισταθμιζόμενη μορφή της νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι ασθενείς αντιμετώπισαν παρόμοιο αριθμό λοιμώξεων εντός 28 ημερών μετά την πρώτη δόση, αν και τα οφέλη από τον εμβολιασμό αναφέρθηκαν μετά από 28 ημέρες.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν περίπου 69 ετών κατά μέσο όρο και πάνω από το 97% των ατόμων σε κάθε ομάδα μελέτης ήταν άνδρες, το 60,6% ήταν λευκοί, λέγεται ότι αντικατοπτρίζουν έναν πληθυσμό βετεράνων των ΗΠΑ και η μελέτη περιελάμβανε ένα «σημαντικό ποσοστό» μαύρων ασθενών στο 23,2%.

“Αυτή η μελέτη κοόρτης των βετεράνων των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η χορήγηση εμβολίου mRNA συσχετίστηκε με μια καθυστερημένη αλλά μέτρια μείωση της μόλυνσης COVID-19, αλλά μια εξαιρετική μείωση της νοσηλείας που σχετίζεται με την COVID-19 ή του θανάτου σε ασθενείς με κίρρωση”, έγραψαν οι συγγραφείς.

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ενώ οι ασθενείς με κίρρωση προκαλούν περιορισμένη ανταπόκριση σε άλλα εμβόλια, οι βολές mRNA COVID-19 είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των λοιμώξεων από κορωνοϊούς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ