«Βαρίδι» για την αγορά οι επιταγές – Κρίσιμος ο Ιούλιος


Τα μεγάλα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η πανδημία πιέζουν ασφυκτικά τον εμπορικό κόσμο. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έμποροι είναι αυτό των επιταγών που με τις συνεχείς αναστολές τους εδώ και αρκετούς μήνες έχουν όλες μετακινηθεί τον Ιούλιο όπου και θα πρέπει να πληρωθούν.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Τειρεσίας» για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 αποτυπώνουν σε κάποιο βαθμό το πόσο μεγάλη είναι η συσσώρευση επιταγών που θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, αθροιστικά η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ανήλθε στα 19,2 εκατ. ευρώ, από 60 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2020.

Κατά το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας» στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε αξία στα 12,8 εκατ. ευρώ, ενώ σε τεμάχια ανήλθαν σε 1.107. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 οι ακάλυπτες επιταγές είχαν ανέλθει σε αξία στα 45,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα τεμάχια που είχαν σφραγιστεί ανέρχονταν σε 3.078.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 στα 6,4 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι απλήρωτες συναλλαγματικές που σφραγίσθηκαν στο εξάμηνο ανήλθαν σε 3.448 τεμάχια. Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 14,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν σφραγιστεί 9.496 τεμάχια.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η σημαντική υποχώρηση των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούνιο σχετίζεται με την αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων που θέσπισε η κυβέρνηση. Η τελευταία παράταση που έδωσε ήταν για τις επιταγές του Μαΐου, μεταφέροντας τις πληρωμές 60 ημέρες μετά, δηλαδή από την 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση εκδοτών επιταγών και αποδεκτών συναλλαγματικών των οποίων τα ΑΦΜ εμπίπτουν στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με βάση τα διαβιβασθέντα στις τράπεζες αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν έως στις 7 Ιουνίου στην αναστολή των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων. Από την 8 Ιουνίου 2021 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά το νόμο δήλωση, εμφανίζονται, πληρώνονται και σφραγίζονται κανονικά.

Στη βάση αυτή, ο εμπορικός κόσμος ζητά να υπάρξει και νέα παρέμβαση από την κυβέρνηση, ώστε οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις από επιταγές να αποπληρωθούν σταδιακά και να αποφευχθεί το μαζικό σφράγισμα επιταγών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ