Η οικονομία της πανδημίας προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ


Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στη Κουμουνδούρου το νέο «χτύπημα» της πανδημίας, καθώς εκτιμούν ότι το πλήγμα στην οικονομία θα είναι μεγάλο, παρά τα αισιόδοξα σενάρια που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Την ίδια, πάντως, στιγμή, παρουσιάζεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια ευκαιρία για να αναδείξει στους πολίτες το δικό του σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που έχει στο επίκεντρο του τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη στήριξη της εργασίας.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας συνηθίζει να αποφεύγει την καταστροφολογία όποτε μιλάει για την οικονομία. Ωστόσο, η πρόβλεψη που έκανε χθες από τη Κρήτη, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με φορείς του νομού Λασιθίου στο επιμελητήριο Αγίου Νικολάου για το σήμερα και το αύριο της, μόνο αισιόδοξη δεν ήταν. Χωρίς περιστροφές, είπε πως θα πρέπει ο πολιτικός κόσμος να δει τις επιπτώσεις της κρίσης χωρίς επιπολαιότητα και υπεραισιοδοξία, αλλά με ρεαλισμό.

Το τελευταίο ήταν ένα σαφές «καρφί» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την επόμενη διετία. Όμως, όσο η πανδημία παραμένει παρούσα, τόσο θα δυσκολεύουν οι συνθήκες για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε στο Newsbomb.gr εμφανώς προβληματισμένο κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, υπάρχει κίνδυνος οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις να πέσουν στο κενό.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο αυτή τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πως θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να επιβιώσουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχετίζονται κατά βάση με τον τουρισμό, την εστίαση και το λιανεμπόριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και την ανεργία. Με απλά λόγια, σε περίπτωση που η κατάσταση με τη πανδημία συνεχίσει να μην βελτιώνεται, τότε θεωρούν πως είναι αδιανόητο να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης το 2022. Για την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε τον όρο «καταστροφικό».

Την ίδια, πάντως, στιγμή, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής της άσχημης αυτής κατάστασης. Ο λόγος δεν είναι άλλος, παρά η ύπαρξη μεγάλων χρηματοδοτικών εργαλείων, κυρίως μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Το μεγάλο ζήτημα που εκείνοι θέτουν, είναι το αν υπάρχει πολιτική βούληση από τη πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς όπως επανειλημμένα έχουνε τονίσει από τη Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει τα χρήματα αυτά μόνο στους δικούς της εκλεκτούς, αφήνοντας επί της ουσίας εκτός στήριξης τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θέτουν ως βασική προϋπόθεση τη ρύθμιση του λεγόμενου «κορονοχρέους», δηλαδή των χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες που συσσώρευσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τη περίοδο της πανδημίας. Όπως φαίνεται, τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το συγκεκριμένο θέμα δεν ικανοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, χθες, η Έφη Αχτσιόγλου τα χαρακτήρισε «ασπιρίνες», αφού όπως τόνισε δεν προβλέπει το βασικό και αναγκαίο. «Τη διαγραφή μέρους των οφειλών, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να σταθούν όρθιοι το επόμενο διάστημα . Δεν προβλέπει καν ικανό αριθμό δόσεων ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ανταπεξέλθουν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ