Προστασία Covid-19- CDC: Σύσταση για χρήση διπλής μάσκας [pic, vid]

«Ας μάθουμε να φοράμε κανονικά τη μονή μάσκα, και όταν πάμε σε χώρο που έχει συνωστισμό, σε ένα λεωφορείο, σε ένα νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ, καλό είναι να φοράμε τη διπλή μάσκα για να προφυλαχτούμε περισσότερο. Δε χρειάζεται λοιπόν παντού και όλοι διπλή μάσκα», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με τη χρήση διπλής μάσκας.

H επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αττική βρίσκεται μία «ανάσα» πριν από την παράταση των αυστηρών μέτρων, ενώ επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της χρήσης διπλής μάσκας. H σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής των επιστημόνων που ασχολείται με το θέμα, θα αφορά τη χρήση διπλής μάσκας ως εξής: – Εφαρμογή χειρουργικής μάσκας μίας χρήσεως από μέσα και υφασμάτινης από έξω, ακολουθώντας έτσι τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

Οι μάσκες προορίζονται κυρίως για τη μείωση της εκπομπής σταγονιδίων που περιέχουν ιούς (“έλεγχος πηγής”), η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς μολυσμένους ασθενείς που αισθάνονται καλά και ενδέχεται να μην γνωρίζουν τη μολυσματικότητά τους για άλλους και οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των μεταδόσεων.1,2 Οι μάσκες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της εισπνοής αυτών των σταγονιδίων από τον χρήστη. Οι μάσκες πολλαπλών στρωμάτων καλύπτουν την απελευθέρωση εκπεμπόμενων αναπνευστικών σωματιδίων στο περιβάλλον,3-6 μαζί με τους μικροοργανισμούς που μεταφέρουν αυτά τα σωματίδια. Οι μεμβράνες υφάσματος όχι μόνο εμποδίζουν αποτελεσματικά τα περισσότερα μεγάλα σταγονίδια, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εκπνοή λεπτών σταγονιδίων και σωματιδίων.

Οι υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών στρωμάτων μπορούν να δεσμεύσουν έως 50-70% από αυτά τα λεπτά σταγονίδια και τα σωματίδια  και να περιορίσουν την πρόσθια εξάπλωση αυτών που δεν καταγράφονται. Έχουν επιτευχθεί άνω του 80% σε ανθρώπινα πειράματα που έχουν μετρήσει την αναστολή όλων των αναπνευστικών σταγονιδίων, με μεμβράνες υφάσματος σε ορισμένες μελέτες που έχουν με χειρουργικές μάσκες ως φραγμούς για τον έλεγχο της πηγής.

Tα προνόμια της διπλής μάσκας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here