Μινιμαλισμός Σχέσεις: Δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ένοχοι για τα όριά μας


Μινιμαλισμός Σχέσεις: Οι the minimalists μοιράζονται σε ένα από τα βιβλία τους πώς το να σκεφτόμαστε σαν μινιμαλιστές και να θέτουμε όρια οδηγεί σε πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Αρχικά, μπορεί να φαίνεται ότι ο καθορισμός ορίων είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα θέλατε να κάνετε για να προωθήσετε τις στενές, αλλά και πιο ανοιχτές σχέσεις. Συχνά, πιστεύουμε ότι η κατασκευή ορίων σημαίνει ότι δεν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τους άλλους να μπουν μέσα. Αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα όριο χωρίς να υψώσετε φράχτη, σωστά;

Παρόλο που ο φυσικός κόσμος είναι γεμάτος με διακριτά όρια – το διαχωριστικό γύρω από ένα γραφείο ή οι τοίχοι στο διαμέρισμά σας, για παράδειγμα – είναι εξίσου σημαντικό να κατασκευάζουμε φυσικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά όρια στις σχέσεις μας.

– Τα σωματικά όρια μας βοηθούν να καθορίσουμε ποιος μπορεί να μας αγγίξει και υπό ποιες συνθήκες.

– Τα νοητικά όρια μας δίνουν την ελευθερία να έχουμε τις δικές μας σκέψεις και απόψεις.

– Τα συναισθηματικά όρια μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας συναισθήματα και να απεμπλακούμε από τα επιβλαβή, χειριστικά συναισθήματα των άλλων.

– Τα πνευματικά όρια μας δίνουν ανανεωμένο δέος για τα μυστήρια του κόσμου.

Μπορείτε να θέσετε όρια χωρίς να απομακρύνετε τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα όριά σας είναι ένας τρόπος να φέρνετε τους ανθρώπους στον κόσμο σας, να τους ενημερώνετε ευγενικά για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.

Χρειαζόμαστε όρια για να αποτρέψουμε τις παρεξηγήσεις. Τα υγιή όρια με τους γονείς μας, το σύντροφό σας, τα παιδιά μας, τους φίλους, τους συναδέλφους, ακόμα και στον εαυτό μας είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τις σχέσεις μας από άσκοπη ζημιά. Έτσι, όπως ακριβώς δεν αισθανόμαστε ένοχοι επειδή έχουμε εξώπορτα στο σπίτι μας, δεν υπάρχει λόγος να αισθανόμαστε ένοχοι για τα όριά μας. Όπως και η εξώπορτά μας, τα καλά δομημένα όρια κρατούν τα κακά πράγματα έξω και αφήνουν τα καλά πράγματα να μπουν.

Πιθανώς, ο καλύτερος τρόπος για να θέσουμε τα κατάλληλα όρια είναι μέσω της συνεχούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Πριν επικοινωνήσετε τα όριά σας, όμως, χρειάζεται πρώτα να τα ορίσετε. Αν χτίζατε ένα καινούργιο σπίτι, θα χρειαζόσασταν ακριβείς προδιαγραφές για να γίνει η δουλειά. Παρομοίως, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τις προδιαγραφές των προσωπικών σας ορίων όσον αφορά στην κάθε σχέση στη ζωή σας:

– Ποια είναι τα φυσικά σας όρια; Ίσως σας αρέσει να αγκαλιάζετε τους πάντες, ή ίσως δεν θέλετε καν να δώσετε το χέρι σας. Καμία από τις δύο επιλογές δεν είναι σωστή ή λανθασμένη.

– Ποια είναι τα νοητικά σας όρια; Ίσως θέλετε να κρατάτε τις απόψεις σας για τον εαυτό σας, ή ίσως θέλετε να μοιράζεστε τις πολιτικές σας πεποιθήσεις στο YouTube. Και πάλι, το ένα όριο δεν είναι πιο «σωστό» από το άλλο.

– Ποια είναι τα συναισθηματικά σας όρια; Ίσως προτιμάτε να είστε ευγενικοί και δεκτικοί, ή ίσως αισθάνεστε την ανάγκη να είστε «ωμοί», ακόμη και αν αυτό απωθεί κάποιους ανθρώπους. Μόνο εσείς ξέρετε τι είναι φυσικό για εσάς.

– Ποια είναι τα πνευματικά σας όρια; Ίσως η θρησκεία σας, ή η έλλειψή της, είναι μια προσωπική εμπειρία, ή ίσως είστε πρόθυμοι να μιλήσετε παραπάνω στους άλλους γι’ αυτή.

Η γνώση των ορίων μας θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε, καθώς και τι πρέπει να απορρίψουμε για να ζήσουμε συμβατά. Αξίζει να έχετε κατά νου ότι τα όριά σας θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ