Πίνακας CDC ΗΠΑ: Στάθμιση των ενισχυτικών λήψεων COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Πίνακας CDC ΗΠΑ: Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι ορισμένοι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνονται επίσης στον εμβολιασμό COVID-19. Μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σκοπεύουν να εξετάσουν επιπλέον δόσεις εμβολίου COVID-19 σε ένα μικρό κλάσμα του πληθυσμού με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης (ACIP) σκοπεύει να συγκληθεί στις 22 Ιουλίου για να συζητήσει “κλινικές εκτιμήσεις για πρόσθετες δόσεις σε άτομα με ανοσοκατασταλμένες καταστάσεις”, σύμφωνα με ένα σχέδιο ημερήσιας διάταξης που δημοσιεύτηκε πριν από τη συνεδρίαση.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ορίζουν τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ως εκείνους με «μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων και άλλων ασθενειών», που πιθανώς προκαλούνται από καταστάσεις όπως «AIDS, καρκίνος, διαβήτης, υποσιτισμός και ορισμένες γενετικές διαταραχές» ή φάρμακα ή θεραπείες όπως χημειοθεραπεία και μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Τα CDC και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσαν πρόσφατα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί “δεν χρειάζονται” μια επιπλέον δόση αυτή τη στιγμή.

Οι υπηρεσίες υγείας ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ “είναι τυχερές που έχουν πολύ αποτελεσματικά εμβόλια τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα” σε επιλέξιμους πληθυσμούς.

Ωστόσο, ο Δρ Jay Butler, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο CDC, δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτήν την εβδομάδα ότι οι ερευνητές ανησυχούν για τους ηλικιωμένους ενήλικες άνω των 75 ετών που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19, και για εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα, μερικά από τα οποία δεν ανταποκρίνονται επίσης στον εμβολιασμό.

Ο Μπάτλερ είπε επίσης ότι το CDC “ενδιαφέρεται έντονα να μάθει αν μια τρίτη δόση μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, ιδιαίτερα μερικές από αυτές τις πιο σοβαρές, αν και πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες”, επαναλαμβάνοντας δεδομένα που υποδηλώνουν τοπικές αντιδράσεις και σπάνιες παρενέργειες που εμφανίζονται συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση σε σχήματα δύο δόσεων.

Μια συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης ACIP τον περασμένο μήνα παρουσίασε αρκετές μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 2,7% του πληθυσμού της χώρας, παρουσιάζουν μειωμένη προστατευτική ανοσοαπόκριση, ακόμη και μετά από δύο δόσεις εμβολίου.

Για παράδειγμα, 7-27 ημέρες μετά από μια δεύτερη δόση Pfizer πρότεινε 75% προστασία έναντι συμπτωματικών COVID-19 μεταξύ ανοσοκατασταλμένων ασθενών, σε σύγκριση με το 94% συνολικά.

Οι ασθενείς είδαν επίσης λιγότερη προστασία έναντι λοίμωξης στο 71% έναντι του 90% συνολικά, μετά από δύο δόσεις της Pfizer.

Ξεχωριστά ευρήματα έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς περίπου 30 ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων που μελετήθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν σε τρίτη δόση εμβολίου.

Οι ειδικοί εκείνη την εποχή δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές εάν οι πρόσθετες δόσεις θα ωφελούσαν αυτόν τον πληθυσμό ή άλλα μέτρα πρόληψης, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερη προστασία.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ