Αρκτική Γροιλανδία: Aναστέλλει κάθε έρευνα πετρελαίου λόγω της κλιματικής κρίσης


Αρκτική Γροιλανδία: Η επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η επακόλουθη υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου σήμαινε το άνοιγμα ανεκμετάλλευτων πόρων και νέων θαλάσσιων διαδρομών στην Αρκτική. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αποφάσισε να αναστείλει κάθε εξερεύνηση πετρελαίου από το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, χαρακτηρίζοντας ότι είναι «ένα φυσικό βήμα» επειδή η κυβέρνηση της Αρκτικής «παίρνει στα σοβαρά την κλιματική κρίση». Αυτή η απόφαση τερματίζει την 50χρονη φιλοδοξία της χώρας να παράγει πετρέλαιο.

Η εξερεύνηση πετρελαίου πραγματοποιείται από τη δεκαετία του 1970 και έχει εμπλακεί σε μεγάλες εταιρείες όπως η Shell, η Chevron, η ExxonMobil και η Eni. Και παρόλο που δεν βρέθηκε πετρέλαιο από τη Γροιλανδία, οι αξιωματούχοι πάντα ανέμεναν ότι η εύρεση τεράστιων αποθεμάτων θα ήταν ένας τρόπος με τον οποίο οι Γροιλανδία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το μακροχρόνιο όνειρό της για ανεξαρτησία από τη Δανία, μειώνοντας την ετήσια επιδότηση ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων κορωνών (540 εκατομμύρια δολάρια) στη δανική επικράτεια, σύμφωνα με το KTLA5.com.

Η κλιματική κρίση ανάγκασε τον πάγο της Αρκτικής να υποχωρήσει και ο πιθανός ορυκτός πλούτος και η στρατηγική του θέση ώθησαν τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει την αγορά του νησιού της Αρκτικής, αναφέρει το Reuters, αλλά η ιδέα απορρίφθηκε τόσο από τη Γροιλανδία όσο και από τη Δανία.

Μια έκθεση της Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ (USGS) του 2007 έδειξε ότι υπόγεια στα βορειοανατολικά της Γροιλανδίας, υπήρχε δυνητικά έως και 31,4 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

«Το μέλλον δεν έγκειται στο πετρέλαιο. Το μέλλον ανήκει στην ανανεώσιμη ενέργεια, και από αυτή την άποψη, έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε », δήλωσε η κυβέρνηση της Γροιλανδίας.

Η κυβέρνηση είπε ότι «θέλει να αναλάβει συνυπευθυνότητα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».

Το Associated Press σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη στις 24 Ιουνίου 2021, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ήταν μια απόφαση που ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση και περιελάμβανε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις οικονομικές επιπτώσεις στην αλιευτική βιομηχανία της Γροιλανδίας, στην οποία βασίζεται η χώρα.

Το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση πετρελαίου έχει μειωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, και η αστάθεια των τιμών του πετρελαίου και οι κίνδυνοι και το υψηλότερο κόστος εργασίας στα παρθένα και ευάλωτα ύδατα της Αρκτικής όλα καταλήφθηκαν στην απόφαση. «Είναι μια απόφαση όπου το κλίμα, οι περιβαλλοντικές πτυχές και η οικονομική κοινή λογική συμβαδίζουν», δήλωσε η Naaja Nathanielsen, υπουργός φυσικών πόρων της Γροιλανδίας.

«Η αναστολή της τρέχουσας στρατηγικής για το πετρέλαιο είναι η σωστή επιλογή.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ