Κορονοϊός – Τζανάκης: Κατά 95% επικρατεί η μετάλλαξη Δ΄στην Κρήτη – Τα δυο σενάρια για την πανδημία

Για εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, αλλά και για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Κρήτη μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου  Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Κατά την εκτίμηση του υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας:

Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντα στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο. Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν. Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθεί».

«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτιλίσονται το πολύ εώς τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ» Συνέχιζε λέγοντας ότι « Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ.»

Για τα ενεργά κρούματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες

Αναφορικά με την μετάλλαξη Δ’, τόνισε χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη επικρατήσει στην Κρήτη κατά 95%. Στην οποία οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν τετραπλασιαστεί ενώ αυξάνονται και σε νοσοκομεία των Αθηνών όπως το «Σωτηρία». Επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι ασθενείς στο νοσοκομεία είναι 9 στους 10 ανεμβολίαστοι, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι νεαρής ηλικίας

Τέλος, εξήγησε ότι ο δείκτης των θανάτων και των νοσηλειών επηρεάζεται άμεσα από τον αριθμό των κρουσμάτων. «Το αποτύπωμα της αύξησης των κρουσμάτων σε αυτούς τους δείκτες ,αρχίζει να φαίνεται 2-3 εβδομάδες μετά στον αριθμό των διασωληνωμένων και στους θανάτους. Οπότε πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα με 10 μέρες ακόμα για να δούμε τις συνέπεις της έξαρσης στα κρούσματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ