Πολλαπλή σκλήρυνση διατροφή: Διατροφικές προτάσεις για ασθενείς με σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση διατροφή: Η σημασία της διατροφής για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολυδιάστατη και στοχεύει στην αντιμετώπιση της νόσου και στην καθυστέρηση της εξέλιξής της.

Αύξηση της θρεπτικής πυκνότητας των τροφίμων

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα τρόφιμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τη σύσταση των προϊόντων, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τα πιο περιεκτικά σε θρεπτικές ουσίες. Τα ακατέργαστα τρόφιμα είναι πάντα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Η ζάχαρη και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν τροφές με μηδαμινή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα η ενεργειακή τους απόδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι προτιμότερο το ψωμί και τα δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά σκούρα και το ρύζι αναποφλοίωτο. Φρέσκα φρούτα, χυμοί και λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά, καθώς αποτελούν τροφές με εξαιρετική θρεπτική σημασία και είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το β-καροτένιο και η βιταμίνη C, σε φυλλικό οξύ και σε φυτικές ίνες.

Διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

α. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, ζωικού λίπους, γάλακτος, βουτύρου, αλλαντικών, κλπ.

β. Κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα

γ. Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί μέθοδο κατεργασίας UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία)

δ. Εξατομικευμένη καταγραφή τροφών που είναι υποψήφιες για την εμφάνιση τροφικής υπερευαισθησίας ή αλλεργιών

ε. Κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας

στ. Διακοπή junk foods, γρήγορου φαγητού, τροφών πλούσιων σε «κενές» θερμίδες

ζ. Χρήση κατά βάση ελαιολάδου για την κάλυψη των αναγκών σε λίπος

η. Συμπληρωματική λήψη σκευασμάτων ιχθυελαίου (π.χ. μουρουνέλαιο), το οποίο παρέχει ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ