Oυάλι Φανκ: Ποιά ειναι η γηραιότερη αστροναύτης του κόσμου-Στα 82 της πραγματοποίησε ενα όνειρο ζωής


H Oυάλι Φανκ προσπαθούσε να φθάσει στο διάστημα εδώ και έξι δεκαετίες. Το κατάφερε τελικά χθες, με συνεπιβάτη το δισεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος -και 3 ακόμη τυχερούς «ταξιδιώτες» που έκαναν μαζί της την ιστορική πτήση της εταιρείας Blue Origin.

Η 82χρονη πρωτοπόρος ειαι πλέον και επίσημα το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο που στον κόσμο που ταξίδεψε στο διάστημα.

Στο πλευρό της ο μεγιστάνας της Amazon, ο αδερφός του Μαρκ και ένας 18χρονος φοιτητής Φυσικής από την Ολλανδία, ο Όλιβερ Ντίμαν που έγινε ο νεότερος αστροναύτης στην ιστορία.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα καταφέρω να πετάξω» ειπε συγκινημένη η Ουάλι Φανκ, μετά από χρόνια άκαρπων προσπαθειών. Τη δεκαετία του ’60 θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα ταξίδευε στο Διάστημα, αλλά την «έκοψαν», λόγω… φύλου.

«Είσαι γυναίκα. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», της απαντούσε η NASA σε διαστημική αποστολή την δεκαετία του ’60. Την εποχή εκείνη, η Ουάλι Φανκ συμμετείχε σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα, που ονομαζόταν «Mercury 13», στο πλαίσιο του οποίου 13 γυναίκες υποβάλλονταν στις ίδιες δοκιμασίες, με τους άνδρες αστροναύτες που είχαν επιλεγεί. Στόχος η αποστολή των πρώτων Αμερικανών στο διάστημα.

«Μου είπαν πως είχα κάνει την καλύτερη και την ταχύτερη δουλειά, σε σύγκριση με οποιονδήποτε άνδρα», δήλωσε η Φανκ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram του Τζεφ Μπέζος, πριν απο τη «βόλτα» στο διάστημα.

«Είχα πει ότι θα ήθελα να γίνω αστροναύτης. Όμως, κανείς δεν ήθελε να με πάρει. Δεν πίστευα ότι θα πήγαινα εκεί ψηλά μια ημέρα», ανέφερε
«Κανείς δεν περίμενε τόσο πολύ. Καλώς ήρθες στην ομάδα, Ουάλι» έγραψε ο Αμερικανος Κροίσος.

Στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, το τετραμελές πλήρωμα εκτοξεύθηκε από το Τέξας, με τον προωθητικό πύραυλο New Shepard της Blue Origin, ιδιοκτησίας Μπέζος, και πραγματοποίησε υποτροχιακή πτήση, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, κατά την οποία οι επιβάτες απόλαυσαν την έλλειψη βαρύτητας.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της πτήσης, η Φανκ ακουγοταν να βγάζει επιφωνήματα θαυμασμού και να φωνάζει διαρκώς “ουάου”.

Καθώς εγκατέλειπε τον πύραυλο μετά την προσγείωσή του, η Φανκ άνοιξε διάπλατα τα χέρια της σαν να ήθελε να αγκαλιάσει με ευγνωμοσύνη όλο τον κόσμο, την ώρα που το κοινό ζητωκραύγαζε.

Γεννημένη στο Νέο Μεξικό το 1939, η Ουάλι Φανκ λέει ότι αγαπούσε πάντα την αεροπλοϊα και ονειρευόταν μία πτήση στο διάστημα, κάνοντας το πρώτο της μάθημα πτήσης σε ηλικία εννέα ετών.

Από τότε, έχει καταγράψει 19.600 ώρες πτήσης στην καριέρα της και έχει διδάξει περίπου 3.000 άτομα να πετάνε.

Στα 21 της το 1961, προσφέρθηκε εθελοντικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Women in Space όπου υπέστη αυστηρές σωματικές και ψυχικές δοκιμασίες, με την ελπίδα να γίνει κάποια μέρα αστροναύτης.

Αλλά το σχέδιο αργότερα ακυρώθηκε απότομα και η ίδια όπως και άλλες γυναίκες της αποστολής- Mercury 13 – δεν ταξίδεψαν ποτέ στο διάστημα με τη Nasa.

Παρ’όλα αυτά έγινε η πρώτη γυναίκα ερευνήτρια ασφάλειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών και η πρώτη γυναίκα εκπαιδεύτρια πτήσης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Το 2010 η Φάνκ είχε δώσει 200.000 δολάρια για ένα εισιτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον – το οποίο πρόσφατα έλαβε την έγκριση της FAA για να εντάσσει πελάτες που πληρώνουν στις μελλοντικές αποστολές του στο διάστημα.

Ο Μπέζος προσκάλεσε «τιμής ένεκεν» την Ουάλο Φαμνκ, ανεβαζοντας βίντεο με τα νέα στο Instagram. «Δεν μπορώ να πω στους ανθρώπους που παρακολουθούν πόσο υπέροχα νιώθω που επιλέχτηκα από τη Blue Origin για αυτό το ταξίδι», είπε η ίδια στο βίντεο, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρο «ότι θα αγαπούσε κάθε δευτερόλεπτο» του ταξιδιού.

Οταν προσγειώθηκε ο πύραυλος, οι τέσσερις «τουρίστες του διαστήματος» έγιναν δεκτοί με σαμπάνιες και χειροκροτήματα από συγγενείς και φίλους .
Χαμογελαστή η Φανκ αγκάλιασε τον ιδρυτή της Amazon και τον ευχαρίστησε που την προσκάλεσε στο…ταξίδι της ζωής της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ