Κορονοϊός: Τι θα ισχύσει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους εργαζόμενους


Υποχρεωτική θα είναι η επίδειξη του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 της ΕΕ από τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ υποχρεούνται να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής ομάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τα πιστοποιητικά ή οι βεβαιώσεις αυτές, ο εργοδότης θα πρέπει να τις ελέγξει μέσα από την ειδική πλατφόρμα.

Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για τρεις μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων:

-Οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων

-Οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό)

-Όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας

Στο Άρθρο 2 της τροπολογίας, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αναφέρεται πως «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» εμβολιάζεται υποχρεωτικά όλο τον προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλεκτρικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό).

Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που δεν επιτρέπουν τον εμβολιασμό τους.

Οι εργοδότες των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, οικοτροφεία, περίθαλψης χρόνιων παθήσεων, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ και ΣΥΔ υποχρεούνται να ενημερώσουν τους εργαζομένους που είναι υπόχρεοι εμβολιασμού και εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη ή τη μοναδική δόση (εάν εμβολιάζονται με μονοδοσικό εμβόλιο) έως τις 16 Αυγούστου 2021 και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τον εμβολιαστικό κύκλο.

Το ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (Διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας) και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Επίσης, θα υπάρχουν τρίμηνες συμβάσεις για αναπλήρωση μη εμβολιασμένων. Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος στην αναστολή (ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη).

Οι σχετικές προκηρύξεις για τις συμβάσεις θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού. Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων, ενώ, ειδικά για το Δημόσιο, δεν προβλέπεται παραπομπή στο πειθαρχικό.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ