14 Αυγούστου 2022

Μοναξιά : Δείτε πως επηρεάζει την ψυχική υγεία

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό ΠΑΝΩ , η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από τρεις ξεχωριστές έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια σχεδόν δύο δεκαετιών.

Στη μελέτη μας, ο επιπολασμός των κοινών ψυχικών διαταραχών (CMDs) ήταν υψηλότερος σε άτομα που ζούσαν μόνα τους από ό, τι σε εκείνα που δεν ζούσαν μόνοι σε όλα τα έτη έρευνας. Πολυμεταβλητές αναλύσεις παλινδρόμησης επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα, καθώς υπήρχε μια θετική και σημαντική σχέση μεταξύ της μόνης ζωής και των CMDs .

Tι έδειξε η έρευνα

 • Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα της έρευνας από το Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιήθηκαν το 1993, το 2000 και το 2007, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 ενήλικες.
 • Μεταξύ 1993 και 2007, η συχνότητα των ενηλίκων που ζουν μόνοι αυξήθηκε σταθερά από 8,8 σε 10,7 τοις εκατό, αντίστοιχα, και το ποσοστό των κοινών ψυχικών διαταραχών από 14,1 σε 16,4 τοις εκατό.
 • Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, τα CMD ήταν πιο διαδεδομένα σε άτομα που ζούσαν μόνα τους.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί που ζούσαν μόνοι είχαν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες από το να συνυπάρχουν άτομα με ψυχική διαταραχή.
Επέκταση αποδεικτικών στοιχείων
 • Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη διαβίωση μόνη τους με CMD, αλλά αυτή η έρευνα βασίζεται σε αυτό το έργο με διάφορους τρόπους.
 • Προηγούμενες μελέτες ενδιαφέρθηκαν κυρίως για τις επιπτώσεις του ζώντας μόνος στους ηλικιωμένους, αλλά αυτή η έρευνα βοηθά στην επέκταση των ευρημάτων σχετικά με τη σχέση μεταξύ της μόνης ζωής, της μοναξιάς και των ψυχικών διαταραχών με τον ενήλικο πληθυσμό γενικά. Οι συγγραφείς επέκτειναν επίσης την έρευνά τους για να συμπεριλάβουν άλλες διαταραχές όπως το άγχος και όχι μόνο την κατάθλιψη.
 • Τα ευρήματα συνάδουν με άλλες εργασίες επί του θέματος. Για παράδειγμα, μια μελέτη σχεδόν 5.000 ενηλίκων που ζούσαν στη Φινλανδία διαπίστωσε διπλή αύξηση άγχους και κατάθλιψης σε άτομα που ζούσαν μόνα τους σε σύγκριση με άτομα που ήταν παντρεμένα.

Κίνδυνοι σωματικής υγείας
 • Μια μελέτη του 2015 στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι η μοναξιά και η απομόνωση ήταν παράγοντες κινδύνου τόσο για στεφανιαία νόσο όσο και για εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Ελπίζει ότι η περισσότερη προβολή της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης θα συμβάλει τελικά στην ανακούφιση.
 • Αυτό είναι σημαντικό για τον εντοπισμό ευάλωτων πληθυσμών και τη χάραξη αποτελεσματικών στρατηγικών για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.
 • Με βάση τα ευρήματα της παρούσας μελέτης, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη διαβίωση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για CMDs και ότι αυτή η σχέση προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τη μοναξιά. Πιστεύουμε ότι η μείωση των επιπέδων μοναξιάς σε άτομα που ζουν μόνα τους είναι σημαντική.

Ακολουθεί βίντεο για την μοναξιά

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ