Νησιά: Ποια κινδυνεύουν να γίνουν «πορτοκαλί» λόγω κορονοϊού – Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι

Τα νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των λοιμωξιολόγων που εξετάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Στα νησιά έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους οι λοιμωξιολόγοι που συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να συντάξουν τον νέο επιδημιολογικό χάρτη για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Τα αυξημένα κρούσματα σε αρκετά από τα νησιά σε συνδυασμό με τις υποδομές νοσηλείας της νησιωτικής Ελλάδας που δεν μπορούν να «σηκώσουν» ενδεχόμενο μεγάλο βάρος ασθενών προβληματίζουν τους ειδικούς.

Όπως εξηγούν πηγές στο Newsbomb.gr σήμερα δεν εξετάζεται η λήψη μέτρων για κάποιο νησί ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στο «δρόμο» που χάραξε η Μύκονος αν διαπιστωθεί επιδημιολογική επιβάρυνση.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο των μελών της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να παραμένει τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη ως τα δύο μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπου ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού δυνητικά σημαίνει και μεγαλύτερες πιθανότητες εκτεταμένης διασποράς.

Όσον αφορά τα νησιά, βάσει και των τελευταίων στοιχείων από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στο επίκεντρο βρίσκονται:

  • Πάρος
  • Σαντορίνη
  • Ίος
  • Ρόδος
  • Κέρκυρα

Επιπλέον πρόβλημα για τη διαχείριση της κατάστασης αποτελεί η μετάλλαξη Δέλτα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα να δηλώνει σήμερα ότι μεταδίδεται με «τρομακτικό τρόπο» ενώ στην εξίσωση οι ειδικοί βάζουν και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων είναι πλέον στα 30 έτη – οι ηλικίες δηλαδή που πρωταγωνιστούν στον τουρισμό και την κινητικότητα που αυτός φέρνει – όταν στις αρχές της χρονιάς ήταν η ηλικία των 46.

Ο κ. Αρκουμανέας, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο μίνι lockdown απάντησε πως «όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα μιας περιοχής παρουσιάσουν πρόβλημα μπορεί να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για να ελέγξουμε την πανδημία» ζητώντας να προσέχουν «και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι».

Σήμερα ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις και για την περίπτωση της Μυκόνου καθώς όπως έλεγαν τα προηγούμενα 24ωρα κυβερνητικές πηγές οι δείκτες στο «νησί των ανέμων» είναι βελτιωμένοι και άρα δεν αποκλείεται να υπάρξει άρση των μέτρων ακόμα και νωρίτερα από τη Δευτέρα οπότε και, όπως έχει ανακοινωθεί, θα έληγαν τα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ