Κορωνοϊός αίμα: Επιτείνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης

Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές της λοίμωξης από τον κορωνοϊό μπορεί να είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης επικίνδυνων θρόμβων αίματος. Ο Covid- 19 συνδέεται με μικροσκοπικούς θρόμβους στο εσωτερικό των μικρότερων αιμοφόρων αγγείων των πνευμόνων, οι οποίοι θεωρείται ότι επηρεάζουν το πόσο καλά μπορούν οι πνεύμονες να εισάγουν οξυγόνο στο σώμα, και έτσι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως η δύσπνοια. Και σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται µε την πήξη του αίματος, όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, έχουν βρεθεί σε ασθενείς Covid- 19 που χρειάζονται θεραπεία σε εντατική θεραπεία.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την πρόληψη ή τη διακοπή της πήξης του αίματος – συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για πολλά χρόνια για τη θεραπεία και την πρόληψη καρδιακών και κυκλοφορικών ασθενειών. Γιατροί και ερευνητές εξετάζουν τώρα αρκετούς διαφορετικούς τύπους φαρμάκων που σταματούν τους θρόμβους του αίματος, προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους με Covid-19. Όταν ένα αιμοφόρο αγγείο υποστεί βλάβη, αυτό προκαλεί την έναρξη δράσης των αιμοπεταλίων στο αίμα. Σχηματίζουν ένα θρόμβο που βοηθάει να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία. Αυτή η απάντηση μπορεί να είναι θετική. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι επιζήμιο  για παράδειγμα, τα αιμοπετάλια μπορούν να αρχίσουν να προκαλούν θρόμβους εάν υπάρχει λιπαρή πλάκα στις αρτηρίες της καρδιάς, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων περιορίζοντας την ενεργοποίηση και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Συνήθως συνταγογραφείται χαμηλή δόση ασπιρίνης μετά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο για να προληφθεί άλλη. Φαίνεται ότι η ασπιρίνη µπορεί να βοηθήσει να σταματήσει τους θρόμβους του αίματος που προκαλούνται από το Covid- 19.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here