Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Σοφοκλής Χρήστου


Σε ηλικία 12 ετών, ο Σοφοκλής Χρήστου είχε χάσει τα δυο του χέρια και το αριστερό μάτι του.

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο διεθνούς εμβέλειας ζωγράφος Σοφοκλής Χρήστου.

Ο Σοφοκλής Χρήστου γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1932 στην Αθήνα. Το 1944, σε ηλικία 12 ετών, έχασε τα δυο του χέρια και το αριστερό μάτι του, καθώς τραυματίστηκε βαριά από όλμο των Γερμανών.

Ο ακρωτηριασμός του δεν τον σταμάτησε από το να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

«Γεννήθηκα σε μια συνοικία της Αθήνας, στο Θησείο, σε καιρούς δύσκολους και ταραγμένους.

Στην ηλικία των 11 χρόνων έπαιζα το παιχνίδι του πολέμου, όπως και πολλά άλλα παιδιά τότε, πηδώντας ξημερώματα απ’ το παράθυρο του δωματίου μου ακολουθώντας εντολές των υπευθύνων της ΕΠΟΝ.

Και όταν το ’44 διαφαινόταν πια η απελευθέρωση, στις 5:00 το πρωί κάποιας Τετάρτης, η άρνηση στα γερμανικά προστάγματα να σταματήσω, μου στέρησε δύο χέρια, ένα μάτι και ο ίδιος αυτός εκρηγνυόμενος όλμος δημιούργησε έναν χάρτη βλημάτων στο κορμί μου.

Θα μπορούσε να ήταν εύκολα και το τέλος της ζωής μου. Όμως επέζησα και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να ονειρεύομαι».

Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο σπούδασε στη Νυχτερινή Εμπορική Σχολή Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών (1946-1950) και στη Σχολή Πολιτικών Υπομηχανικών (1952-1956). Παράλληλα έκανε μαθήματα ζωγραφικής στο Προπαρασκευαστικό Τμήμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών(1951-59). Στα χρόνια των καλλιτεχνικών του σπουδών είχε αξιόλογους ζωγράφους στο πλευρό του, όπως τον Κ. Παρθένη και Γ. Μόραλη. Εκείνη την εποχή ανέπτυξε μία μοναδική τεχνική στα έργα του, την οποία συνέχισε να χρησιμοποιεί. Παράλληλα, δούλευε ως σχεδιαστής επίπλων και ως διακοσμητής.

Το 1963 προσκλήθηκε από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Τζον Κένεντι για μια σειρά εκθέσεων στην Αμερική, τις οποίες και πραγματοποίησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο του Παρθενώνας που προοριζόταν για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζον. Φ. Κένεντι, βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Το 1967 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ. Στα περισσότερα έργα του ο ζωγράφος αντλεί έμπνευση και εξυμνεί το αστικό τοπίο της Αθήνας και τα μνημεία της. Το έργο του που έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο έγινε γνωστό και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το 1970 παντρεύτηκε και απέκτησε τρεις κόρες, την Έφη, τη Χαριτίνη και την Ξένια.

Η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Παρασκευή 23 Ιουλίου σε στενό οικογενειακό κύκλο, στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου & Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Άγιο Στέφανο.

Παράκληση της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να πραγματοποιηθούν εισφορές για τη Κιβωτό του Κόσμου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ