Το «κουμπάσο» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι επενδύσεις του Giannis και οι υπηρεσίες «Unvaccinated only»


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Κρατώντας το «κουμπάσο»

Ξέρετε τι είναι το «κουμπάσο»; Είναι ο διαβήτης που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για τον υπολογισμό της απόστασης πάνω στο ναυτικό χάρτη. Για το «κουμπάσο» μας ενημέρωσε old fashion τραπεζίτης φίλος της στήλης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τις πρακτικές των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Όπως μας σχολίασε, οι μεγαλομέτοχοι του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ δίνουν την εντύπωση πως έχουν απωλέσει τον ναυτικό τους διαβήτη. Όπως εξήγησε, η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με επενδυτές που έχουν βάλει 120 εκατ. ευρώ στην εισηγμένη και διατίθενται να βάλουν ακόμη 55 εκατ. ευρώ στην εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου. «Αν ψάχνουν exit strategy δεν θα το βρουν στις δικαστικές αίθουσες και εάν θέλουν να ευημερήσει η εταιρεία δεν το πετυχαίνουν συγκρουόμενοι με την άλλη πλευρά», ανέφερε. Εκτίμησε δε πως αργά ή γρήγορα οι τόνοι θα πέσουν και οι εφοπλιστές θα αναζητήσουν γέφυρες επικοινωνίας με τον CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Θύμιο Μπουλούτα και τον πρόεδρο Γιώργο Μυλωνογιάννη. Το ποια στάση θα κρατήσει σε μια τέτοια περίπτωση η Reggenborgh δεν ήταν σε θέση να το προβλέψει, ωστόσο προχώρησε στη διαπίστωση πως οι Ολλανδοί κρατούν «κουμπάσο» από την πρώτη ημέρα που ασχολήθηκαν με την ελληνική κατασκευαστική.

Ενδοκυβερνητικές προεκτάσεις

Θα περιμένατε ποτέ πως η αντιπαράθεση των Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη με τη Διοίκηση του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ θα είχε και ενδοκυβερνητικές προεκτάσεις; Κι όμως! Και μάλιστα, αυτές αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με. Τι συνέβη; Όπως μας μεταφέρθηκε, συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού έχει βρεθεί λόγω ιδιότητας να παρέχει υπηρεσίες στην πλευρά των εφοπλιστών. Μέχρι εδώ τίποτα το μεμπτό, καθώς η δουλειά δεν είναι ντροπή. Αυτό που είναι ντροπή – εάν και εφόσον αληθεύει – είναι η πληροφορία πως ο εν λόγω συγγενής πήρε τηλέφωνο συγκεκριμένο στέλεχος Ανεξάρτητης Αρχής που λαμβάνει τακτικά πληροφόρηση για την εισηγμένη. Με τη σειρά του – όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες- το στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής φέρεται στα πλαίσια συνεδρίασης συλλογικού οργάνου με θέμα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να υιοθέτησε στάση που δεν συμβάδιζε με τη θέση της πλειοψηφίας. Το μόνο σίγουρο, είναι πως όλο αυτό το παρασκήνιο ακούστηκε στην αγορά και περιήλθε και σε γνώση άλλων κυβερνητικών στελεχών. Καταλαβαίνουμε πως σε αυτή τη φάση κάποιοι στην κυβέρνηση αναζητούν να επαληθεύσουν την ορθότητα ή μη των πληροφοριών, καθώς θεωρούν πως στις διαφωνίες και αντιπαραθέσεις μεταξύ επιχειρηματιών τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν

Ο Giannis και το real estate

Από την κορυφή του NBA ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ατενίζει τον κόσμο με ένα μεγάλο χαμόγελο. Αλλά δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Όντας σοβαρός και μετρημένος σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα και ειδικά μια σειρά από επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα. Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, ο Giannis επένδυσε ήδη σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο στην Ελλάδα, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και δεν είναι η μόνη του επένδυση στο real estate, καθώς, όπως πληροφορείται η στήλη, ήδη έχει αγοράσει και άλλα ακίνητα σε δημοφιλείς προορισμούς. Δεν θα μας εξέπληττε μάλιστα καθόλου αν στις επενδύσεις του προσέθετε και ένα διαμέρισμα στον εντυπωσιακό ουρανοξύστη που αναπτύσσει η Lamda Development στο Ελληνικό.

«Unvaccinated only»

Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία μοιράζει voucher των 150 ευρώ σε νέους 18 έως 24 ετών ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα εισάγει δειλά δειλά υπηρεσίες αποκλειστικά για ανεμβολίαστους. Στον τουριστικό κλάδο, τόσο στην εστίαση, όσο και στη διαμονή αναπτύσσονται tailor made υπηρεσίες για ανεμβολίαστους που συνοδεύονται μάλιστα και με αυξημένο κόστος. Το ίδιο εντοπίζεται και σε κομμάτι των μεταφορών. Όπως πληροφορούμαστε, οι εν λόγω επιχειρηματίες είδαν ως ευκαιρία τους περιορισμούς για να παρέχουν υπηρεσίες στο unvaccinated κοινό, με ειδικό τιμοκατάλογο. Μάλιστα, δικαιολογούν το αυξημένο κόστος αυτών των υπηρεσιών μέσα από τα ειδικά πρωτόκολλά υγιεινής που υιοθετούν. Και η συγκεκριμένη «μόδα» κατέφθασε στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως εταιρείες διεξαγωγής κρουαζιέρων στις ΗΠΑ, δέχονται ανεμβολίαστους επιβάτες στις κρουαζιέρες τους, αλλά τους χρεώνουν πρόσθετα 150 δολάρια την ημέρα, κόστος που αντιστοιχεί στα πρόσθετα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής που εφαρμόζουν. Αυτή την πρακτική υιοθετούν πλέον και Έλληνες επιχειρηματίες. Στα Επτάνησα μάλιστα έχουν αναρτηθεί και ειδικές σημάνσεις «Unvaccinated only», που αποτρέπουν εμβολιασμένους να εισέρχονται σε υπαίθριους χώρους διασκέδασης.

Η πολύφερνη νύφη

Πολύφερνη νύφη θα γίνει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τις εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής. Βλέπετε με πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δρομολογείται η υλοποίηση αλλαγών σε πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με το σχέδιο να προβλέπει ένα τριετές πλάνο εκσυγχρονισμού. Ήδη η ΑΑΔΕ ενέταξε τη σχετική δράση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πάντως, αν και οι ανάδοχοι θα επιλεγούν εφέτος και το 2022, ο βασικός κορμός του έργου θα υλοποιηθεί το 2023 και το 2024. Το βασικό πάντως είναι πως η πληροφοριακή υποδομή της ΑΑΔΕ θα ανανεωθεί ριζικά, κάτι που θα έχει θετικό αποτύπωμα και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στο ελεγκτικό έργο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ