Oλυμπιακοί Aγώνες 2020: Tι θα δούμε στην ελετή Έναρξης- Οι ηχηρές απουσίες και το…Imagine


Στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας ολόκληρος ο πλανήτης θα στρέψει το βλέμμα στο Τόκυο, όπου με καθυστέρηση ενός χρόνου, ανοίγει η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 .

Οι διοργανωτές των 32ων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχουν ετοιμάσει μία διαφορετική Τελετή Έναρξης, που θα διεξαχθεί στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού η οποία εξακολουθεί να πλήττει όχι μόνο τη χώρα που φιλοξενεί τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Αυτό που θα συμβεί σήμερα μέσα στο κεντρικό γήπεδο των 68.000 θέσεων στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας θα μείνει στη μνήμη μας για εντελώς διαφορετικούς λόγους από όλες τις προηγούμενες τελετές έναρξης.

Σε μια χώρα που χρησιμοποιεί ήδη τεχνολογία 6G, που επιστράτευσε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για την εκδήλωση και όλα τα είδη ρομποτικής … το να μην είναι σε θέση να ξεδιπλώσει όλο το τεχνολογικό της μεγαλείο συνιστά οπισθοδρόμηση. Ιδιαίτερα για μία ασιατική χώρα που είχε θεωρήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ιδανική αφορμή για να επιστρέψει στο κλαμπ των μεγάλων δυνάμεων.

Ποιοί και πόσοι θα δώσουν το παρών

Η Τελετή Εναρξης θα διεξαχθεί παρουσία μόλις μερικών εκατοντάδων αξιωματούχων και «υψηλών» προσκεκλημένων. Στην καθιερωμένη παρέλαση και στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, θα συμμετάσχουν περίπου 6.000 αθλητές από τους σχεδόν 10.000 που θ΄ αγωνισθούν στο Τόκιο, ενώ η ατμόσφαιρα θα είναι πολύ πιο «συγκρατημένη» σε σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας, Ναρουχίτο, επίτιμου προέδρου των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, ο οποίος ενσαρκώνει μια σημαντική συμβολική μορφή στην χώρα.

Το 1998, ο πατέρας του, Ακιχίτο, είχε κηρύξει την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Ναγκάνο, ενώ ο παππούς του, Χιροχίτο των προηγούμενων θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που φιλοξένησε η ιαπωνική πρωτεύουσα, το 1964, αλλά και των Χειμερινών Ολυμπιακών του Σαπόρο, το 1972.

Έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιλ Μπάιντεν, και του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Συνολικά το παρών θα δώσουν 950 συνολικά VIP, γεγονός που σημαίνει όπως γράφει ο Guardian ότι «οι μόνες δημόσιες συναθροίσεις θα γίνουν σε μπαρ και εστιατόρια που θα παρακάμψουν τις επίσημες συστάσεις για την απαγόρευση αλκοόλ και το κλείσιμο στις 8 μμ, διακινδυνεύοντας πρόστιμα»

Ένα από τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ο περιορισμός του αριθμού των αρχηγών κρατών σε έντεκα και ο αριθμός των υπουργών σε πέντε. Θα παρευρεθούν κάτω από 30 αρχηγοί κρατών, με επικεφαλής τον οικοδεσπότη Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα.

Το πνεύμα της τελετής

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι διοργανωτές, θα είναι μία τελετή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και σε κάθε περίπτωση «απλούστερη και πιο νηφάλια» από τις προηγούμενες διοργανώσεις, προκειμένου να μείνουν «συντονισμένοι» στην υγειονομική κρίση και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διοργανωτές θέλουν την Τελετή Εναρξης, ως μια στιγμή «ενσυναίσθησης» για να εκφράσουν την «ευγνωμοσύνη» και τον «θαυμασμό» του κόσμου του αθλητισμού, για όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, στην καταπολέμηση της πανδημίας, που έχει σκοτώσει 4 εκατομμύρια ανθρώπους από το τέλος του 2019.

Θεματικές ενότητες

Μέρος της τελετής θα είναι αφιερωμένο στα θύματα της τριπλής τραγωδίας του 2011 στη Φουκουσίμα, του σεισμού και του τσουνάμι που οδήγησαν στην πυρηνική καταστροφή και άφησαν πίσω τους, σχεδόν 18.500 νεκρούς. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία και στον πολιτισμό της Ιαπωνίας, καθώς και στις καθολικές αξίες του αθλητισμού.

Οι λεπτομέρειες της βραδιάς, παρέμεναν μυστικές μέχρι το τέλος, αλλά σε ένα βίντεο από τις πρόβες που μαγνητοσκοπήθηκαν από ντόπιους κατοίκους, φαίνονται εικόνες από σμήνη drones που σχηματίζουν τον πλανήτη Γη, ενώ ακούγονται οι στίχοι από το τραγούδι «Imagine» του Τζον Λένον που… προβάλλονται στον ουρανό.

Οι ηχηρές απουσίες

Σημαντική απουσία είναι εκείνη του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δε θα δώσει το παρών στην τελετή έναρξης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο πρώην πρωθυπουργός θεώρησε ακατάλληλο να παρευρεθεί την ώρα που η πόλη υποδοχής, το Τόκιο, λόγω των περιορισμών του κορονοϊού απαγόρευσε τους εγχώριους θεατές από όλες σχεδόν όλες τις Ολυμπιακές εκδηλώσεις.

Η ηχηρή απουσία του Άμπε ακολουθεί πολλούς χορηγούς που ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από μια τελετή έναρξης που το ιαπωνικό κοινό θα αναγκαστεί να παρακολουθήσει στην τηλεόραση.

Λίγες μέρες πριν από την τελετή, η Toyota – χορηγός κορυφαίου επιπέδου – είπε ότι θα ακυρώσει τηλεοπτικές διαφημίσεις με θέμα τους Ολυμπιακούς στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Αγώνων, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της, Akio Toyoda, δεν θα είναι στην τελετή έναρξης
Άλλα ηχηρά ονόματα από τον ιαπωνικό κόσμο των επιχειρήσεων ακολούθησαν: NTT, NEC, Panasonic και Fujitsu, μαζί με τους ηγέτες του Keidanren, του πιο ισχυρού επιχειρηματικού λόμπι της χώρας.

«Άρωμα Ελλάδος»

Η παρέλαση των αθλητών, θα αρχίσει με σημαιοφόρους τους Αννα Κορακάκη και Λευτέρη Πετρούνια. Μία έναρξη που, για τα ελληνικά χρώματα, θα έχει πραγματοποιηθεί, περίπου 11 ώρες νωρίτερα με τις συμμετοχές των Στέφανου Ντούσκου και Αννέτας Κυρίδου στους προκριματικούς της κωπηλασίας και της Ευαγγελίας Ψάρρα στην τοξοβολία.

Οι αθλητές του στίβου, εν τω μεταξύ οι οποίοι βρίσκονται για προετοιμασία στο Μισάτο ενημερώθηκαν ότι στην πτήση τους προς το Τόκιο (16/7) ένας επιβαίνων βρέθηκε θετικός στην COVID-19.

Ο επιβάτης καθόταν δύο θέσεις πίσω από αθλητή μας και προπονητή από το βάδην. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα, αλλά ήδη σήμερα οι πρωταθλητές μας διανύουν την 8η ημέρα τους στην Ιαπωνία. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τα σκάνδαλα…της τελευταίας στιγμής

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κεντάρο Κομπαγιάσι απολύθηκε διότι τη δεκαετία του 1990 είχε αστειευτεί σε παράσταση για το Ολοκαύτωμα.

Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια θεατρικού σκετς με συνάδελφο, του πρότεινε να παίξουν το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιώντας χάρτινες κούκλες.

Όπως είπε ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιμότο, στο βίντεο που κυκλοφόρησε ο Κεντάρο Κομπαγιάσι «γελοιοποίησε οδυνηρές στιγμές της ιστορίας».
Η απόλυση του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης είναι το τελευταίο από μία σειρά σκανδάλων που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της οργανωτικής επιτροπής.

Λίγες ημέρες νωρίτερα συνθέτης από την ορχήστρα της τελετής έναρξης αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι ώς μαθητής έκανε μπούλινγκ σε συμμαθητές του με κινητικά προβλήματα.

Τον Φεβρουάριο, ο Γιοσίρο Μόρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί ως επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής αφού έκανε απρεπή σχόλια εις βάρος των γυναικών.

Και τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του δημιουργικού Χιρόσι Σασάκι παραιτήθηκε αφού πρότεινε αστειευόμενος ότι η υπέρβαρη κωμικός Νεϊόμι Ουατάναμπι θα μπορούσε να εμφανιστεί ως «Olympig», θέλοντας να κάνει λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις Olympic και πιγκ (γουρούνι). Όπως ήταν φυσικό στην συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για το κακόγουστο σχόλιο του.

Η σκιά του κορονοϊού

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος για αθλητές και διοργανωτές είναι η COVID-19. Το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπερβαίνει πλέον τα 90. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχει και αθλητής από την Αίγυπτο, κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην ελληνική αποστολή, διότι η ομάδα της Αιγύπτου βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με την Ελλάδα.

Την Τετάρτη το Τόκυο ανέφερε 1.832 νέες κρούσματα, αυξημένα κατά 700 περίπου από την ίδια ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο επικεφαλής σύμβουλος υγείας της Ιαπωνίας, Shigeru Omi, δήλωσε ότι οι καθημερινές λοιμώξεις στην πρωτεύουσα θα μπορούσαν να φθάσουν το ρεκόρ των 3.000.

Αντιμέτωποι με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι Ιάπωνες πουπεριμένουν εμβόλια που έχουν καθυστερήσει από ζητήματα εφοδιασμού, δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν απο κοντά τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού.

Μια δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα από την εφημερίδα Asahi Shimbun διαπίστωσε ότι το 68% αμφισβητεί το γεγονός οτι οι μολύνσεις θα παρεμείνουν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ενώ το 55% υποστηρίζει μια ακύρωση της τελευταίας στιγμής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ