Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα


Κορονοϊός: Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για όσο χρόνο παραμένουν σε αναστολή, δεν θα χάνουν μόνο χρήματα από το μισθό τους αλλά και ένσημα – Για «αντισυνταγματική τροπολογία» κάνει λόγω ο γνωστός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

Ψηφίστηκε χθες Πέμπτη (22/7) από τη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε κατηγορίες εργαζομένων. Αναφορικά με τη τροπολογία μίλησε ο γνωστός δικηγόρος κ. Διονύσης Τεμπονέρας.

O εργατολόγος χαρακτήρισε «παράνομη και αντισυνταγματική την τροπολογία, που προβλέπει την περικοπή των αποδοχών και την στέρηση του συντάξιμου χρόνου, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Με αιφνιδιαστική τροπολογία, που εντάχθηκε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση όχι μόνο επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά θέσπισε και μία σειρά από ρυθμίσεις, που θα αποτελέσουν εστία αμφισβήτησης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, χιλιάδων εργαζομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας.

Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσο χρόνο παραμένουν σε αναστολή, δεν θα χάνουν μόνο χρήματα από το μισθό τους αλλά και ένσημα.

«Καμία απόλυση, καμία αναστολή εργασίας και καμία περικοπή αποδοχών, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ως κίνητρο προς εμβολιασμό» τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.

Όσοι βγουν σε αναστολή μένουν για όσο διάστημα διαρκεί ο μη εμβολιασμός τους χωρίς μισθό, ένσημα και προαγωγές. Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο επιδεικνύοντας σχετικά πιστοποιητικά.

Η άρνηση του εργαζομένου να εμβολιαστεί επιφέρει την αναστολή των καθηκόντων του. Ο εργαζόμενος μπαίνει σε μία ανενεργή περίοδο της υπαλληλικής του εξέλιξης, στη διάρκεια της οποίας αναστέλλονται όλα τα υπηρεσιακά δικαιώματα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Τεμπονέρας «η αναστολή εργασίας είναι ανασφάλιστος χρόνος. Έτσι, πρόκειται για ένα «κενό» χρόνο στον ασφαλιστικό βίο του εργαζόμενου».

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αναλυτικά, συμφωνά με την τροπολογία:

1.Επιβάλλεται, έως την 31η.12.2021, υποχρέωση στους εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε., σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας.Συνεπώς, καθιερώνεται για πρώτη φορά η υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη αν έχει εμβολιαστεί ή αν έχει νοσήσει το τελευταίο 6μηνο. Η υποχρέωση ισχύει και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και ο εργοδότης ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Η νέα ρύθμιση συμπαρασύρει και τις νέες προσλήψεις, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να ζητά πλέον πιστοποιητικό εμβολιασμού, από τον υποψήφιο υπάλληλο, τον οποίο θέλει να προσλάβει, θέτοντας μάλιστα την σχετική υποχρέωση και ως προαπαιτούμενο στη σύμβαση εργασίας. Η διάταξη δεν προβλέπει συγκεκριμένη κύρωση για τον εργαζόμενο αν δεν εκπληρώνει την νέα του αυτή υποχρέωση. Ο εργαζόμενος βεβαίως εφόσον προσέλθει στην εργασία του κανονικά, θεωρείται ότι έχει θέσει τις υπηρεσίες του, στη διάθεση του εργοδότη και ενδεχόμενη άρνηση αυτού, να τις αποδεχτεί, τον καθιστά υπερήμερο και οφείλει κανονικά τις αποδοχές στον εργαζόμενο. Αν ο εργοδότης αρνηθεί τις υπηρεσίες αυτές και προχωρήσει σε απόλυση, τότε η απόλυση είναι άκυρη, αφού γενική υποχρέωση προς εμβολιασμό στον ευρύτερο πληθυσμό, δεν υφίσταται.

Στις περιπτώσεις αυτές, ο εργοδότης με κλιμάκωση ενεργειών, είναι δυνατόν να αλλάξει πόστο στον εργαζόμενο, να τον θέσει σε καθεστώς τηλεργασίας, να του αλλάξει καθήκοντα ακόμα και να συμφωνήσει μαζί του συγκεκριμένες ημέρες αδείας (άνευ αποδοχών). Δυνατότητα αναστολής σύμβασης, σε περίπτωση μη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού δεν υφίσταται, αφού δεν αναφέρεται η οιαδήποτε κύρωση στο νόμο, σε περίπτωση μη τήρησης της σχετικής υποχρέωσης.

«Το σημείο αυτό θα αποτελέσει και σημείο τριβής μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Η προχειρότητα της διάταξης αφήνει εκτεθειμένους τους εργαζόμενους σε πιέσεις από τους εργοδότες οι οποίοι δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν προσχηματικά και να προβούν ακόμα και σε απολύσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, προσφεύγοντας στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Στη συνέχεια καλό θα είναι με μια εξώδικη δήλωση, να ενημερώσουν τους εργοδότες ότι, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά προσήκοντα τρόπο και τελικά(αν δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειές τους) να απευθυνθούν στα πολιτικά δικαστήρια» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρα.

2.Θεσπίζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):- των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία,- των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας [διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)].Εξαιρούνται της ανωτέρω υποχρέωσης όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Με ΚΥΑ δύνανται να εξειδικεύονται οι κατηγορίες των προσώπων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό, να καθορίζονται η διαδικασία και ο χρόνος διενέργειας του εμβολιασμού καθώς και τυχόν προτεραιοποίηση, η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση. Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού επαναξιολογείται έως την 31η.10.2021.

«Πιθανόν η υποχρεωτικότητα προ εμβολιασμό στο μέλλον να αφορά τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στο ΜΜΜ κ.α.» εκτιμά ο δικηγόρος

3. Επιβάλλεται στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των προαναφερομένων, διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Πρόκειται για εξοντωτικά πρόστιμα που υφίσταται ο εργοδότης. Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα «το παράδοξο είναι ότι οι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις για επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αν και οι τελευταίοι συνυπάρχουν το χώρο, με τους εργαζόμενους ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις οι υποχρεώσεις λειτουργούν μονομερως» ανέφερε.

4. Παρέχεται η δυνατότητα να προσλαμβάνεται προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως και τριών (3) μηνών, στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, εφόσον προσκομίσει τα οριζόμενα έγγραφα ανάλογα με την περίπτωση (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου).Δεν δύναται να υπερβαίνει ο ανώτατος αριθμός του, προς πρόσληψη κατά τα ανωτέρω, προσωπικού τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

Υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα:

  • Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. ή
  • Βεβαίωση εμβολιασμού ή
  • Βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Το πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενώ σύμφωνα με την τροπολογία, η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει, για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ