ΗΠΑ: 125 εκατ. στην Ελλάδα για να διώξει τα ρωσικά της όπλα – Ποια έχει το ελληνικό οπλοστάσιο


Πιστώσεις ύψους 134 εκατ. δολαρίων για αμυντική στήριξη προβλέπει αμερικανικό νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Πιστώσεις συνολικού ύψους περίπου 134 εκατ. δολαρίων το 2022-2026 προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, για σκοπούς αμυντικής στήριξης προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο (S.2000), στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας με την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το νομοσχέδιο προβλέπει 125 εκατ. δολάρια (25 εκατ. κάθε έτος) σε βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του European Recapitalization Incentive Program, ενός προγράμματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο υποστηρίζει τις προσπάθειες Ευρωπαίων εταίρων και Συμμάχων για την υιοθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης, παράλληλα με την απομάκρυνση/ απαλλαγή από ρωσικά/ σοβιετικά συστήματα.

Το S.2000 επίσης προβλέπει 9 εκατ. δολάρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς (ΙΜΕΤ- International Military Education and Training) για την Ελλάδα. Σημειώνεται πως το ΙΜΕΤ, είναι πρόγραμμα του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που εκτελείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επιδιώκει τη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας και των δεσμών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων.

Μεταξύ των ρωσικής προέλευσης όπλων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι οι πύραυλοι S-300 (αντιαεροπορικοί/ αντιβαλλιστικοί), που είχαν αγοραστεί από την Κύπρο, τα παλαιά SΑ-8 (OSA-AK- αντιαεροπορικά ρωσικής κατασκευής, που παρελήφθησαν από την πρώην Ανατολική Γερμανία) και τα επίσης αντιαεροπορικά TOR-M1.

Επίσης, το ελληνικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει παλαιά ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένα οχήματα μάχης) ΒΜΡ-1, η αντικατάσταση των οποίων αποτελεί εδώ και καιρό ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αντιαρματικούς πυραύλους Kornet (θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα στο είδος του), αντιαρματικά RPG-18, και αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23. Στην ευρύτερη κατηγορία των ανατολικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις περιλαμβάνονται επίσης οι τσεχοσλοβακικής προέλευσης (παρελήφθησαν από την πρώην Ανατολική Γερμανία) πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70, καθώς και τα ρωσικά/ ουκρανικά χόβερκραφτ Zubr.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ