Ψυχική διαταραχή : Συμβουλές να την εντοπίσετε


Συγκεκριμένα, μια αυταπάτη του μεγαλείου είναι η πεποίθηση ενός ατόμου ότι είναι κάποιος άλλος από αυτό που είναι, όπως μια υπερφυσική μορφή ή μια διασημότητα. Μια αυταπάτη του μεγαλείου μπορεί επίσης να είναι η πεποίθηση ότι έχουν ειδικές ικανότητες, κατοχές ή δυνάμεις.

Οι αυταπάτες είναι γενικά το αποτέλεσμα μιας διαταραχής ψυχικής υγείας. Ωστόσο, δεν πληρούν όλα τα άτομα με αυταπάτες τα πλήρη διαγνωστικά κριτήρια για οποιαδήποτε διαταραχή ψυχικής υγείας.

Πολλοί τύποι διαταραχών ψυχικής υγείας που ταξινομούνται ως ψυχωτικές διαταραχές μπορούν να οδηγήσουν σε αυταπάτες. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • σχιζοφρένεια
  • διπολική διαταραχή
  • άνοια
  • παραλήρημα
  • μείζονος κατάθλιψης με ψυχωτικά χαρακτηριστικά

Οι ψυχωτικές διαταραχές μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της πραγματικότητας ενός ατόμου. Μπορεί να μην μπορούν να πουν τι είναι πραγματικό και τι όχι.

Τύποι αυταπάτες του μεγαλείου

Οποιαδήποτε αυταπάτη έχει τέσσερα κύρια χαρακτηριστικά:

  1. Το άτομο που έχει την πεποίθηση το πιστεύει ότι είναι αληθινό, ακόμα και όταν ο υπάρχων κανόνας και άλλοι άνθρωποι το γνωρίζουν ότι είναι αναληθές.
  2. Το άτομο που έχει την αυταπάτη δεν θα ακούσει άλλες απόψεις για την πίστη και δεν θα εξετάσει την αλλαγή όταν τα στοιχεία αμφισβητούν την αυταπάτη.
  3. Το περιεχόμενο της αυταπάτης είναι αδύνατο ή αβάσιμο.
  4. Η αυταπάτη επηρεάζει την καθημερινή ζωή του ατόμου.

Οι αυταπάτες του μεγαλείου μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, όπως πεποιθήσεις για:

Έχοντας μια ειδική ικανότητα, αντικείμενο ή ταλέντο

  • Το άτομο με την αυταπάτη μπορεί να πιστεύει ότι έχει ένα μυστικό ταλέντο, αντικείμενο ή ικανότητα που κανείς άλλος δεν έχει ούτε καν γνωρίζει. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύουν ότι κατέχουν ένα μυστικό ρεκόρ από τον Έλβις Πρίσλεϋ για τον οποίο κανείς άλλος δεν γνωρίζει.

Θρησκευτικό μεγαλείο

  • Ένα άτομο με θρησκευτική αυταπάτη του μεγαλείου μπορεί να πιστεύει ότι είναι θρησκευτικός ηγέτης.
Πώς να τα εντοπίσετε
  • Οι αυταπάτες του μεγαλείου μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή το άτομο που τα έχει πιστεύει ότι η αυταπάτη είναι αληθινή. Επίσης, οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτό που ονομάζεται «υπερτιμημένη ιδέα» ή από μια πεποίθηση που έχει ένα άτομο που δεν είναι απολύτως ακριβής, αλλά δεν είναι ούτε αυταπάτη. Μία μελέτη χρησιμοποίησε το παράδειγμα του τζόγου – εάν ένα άτομο είναι κανονικός τζόγος, πιθανότατα πιστεύουν ότι έχουν μια ικανότητα που τους επιτρέπει να κερδίσουν. Αυτό όμως γενικά δεν θεωρείται ψευδαίσθηση μεγαλείου.

Ακολουθεί βίντεο για την ψυχική διαταραχή

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ