Αίνιγμα με τον μετεωρίτη στη Νορβηγία: Σε εξέλιξη το «κυνήγι» του- Πού θεωρείται πως έπεσε


Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τον μετεωρίτη που αιφνιδίασε τη Νορβηγία, ωστόσο υπήρξε καταιγισμός από κλήσεις στην αστυνομία.

Αναστάτωση προκάλεσε στη Νορβηγία ο εξαιρετικά φωτεινός μετεωρίτης που «τάραξε» τον νυχτερινό ουρανό στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Βίντεο δείχνουν ισχυρές λάμψεις φωτός πάνω από τη Νορβηγία, που ακολουθήθηκαν από ήχους που μάρτυρες περιέγραψαν ως ισχυρούς κρότους την Κυριακή.

Η νορβηγική αστυνομία λέει πως έλαβε μια σειρά από κλήσεις, ωστόσο δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Παρά την αναστάτωση που προκλήθηκε και την έκταση του περιστατικού, ο μετεωρίτης δεν έχει βρεθεί ακόμα: Όπως έγραψε το BBC, ομάδα ειδικών τον αναζητά και θεωρείται πως προσγειώθηκε σε δάσος κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Όσλο.

Το Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών είπε πως ο μετεωρίτης της Κυριακής ήταν ορατός για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα, αφού εμφανίστηκε περίπου στη 01.00 (τοπική ώρα). Πετώντας σε ταχύτητα περίπου 16,3 χλμ/ δευτερόλεπτο, ο μετεωρίτης ήταν ορατός πάνω από μεγάλα τμήματα της νότιας Σκανδιναβίας.

Ο Νορβηγός αστρονόμος Βεγκάρντ Ρεκάα είπε στο BBC ότι η σύζυγός του ήταν ξύπνια εκείνη τη στιγμή και μπορούσε να ακούσει «τρέμουλο στον αέρα» πριν μια έκρηξη για την οποία θεώρησε πως ήταν κάτι βαρύ που έπεσε κοντά στο σπίτι.

Ο Ρεκάα ξύπνησε, όπως είπε, και είδε «φανταστικά» βίντεο του μετεωρίτη, που είναι κάτι που παρατηρείται πολύ σπάνια στη Νορβηγία ή σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ομάδα ειδικών έχει αποσταλεί στην περιοχή όπου ο μετεωρίτης θεωρείται πως προσγειώθηκε, πρόσθεσε.

Οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν πως ίσως έπεσε στο έδαφος σε μια δασώδη έκταση ονόματι Φινεμάρκα, περίπου 60 χλμ δυτικά του Όσλο.

Μια ομάδα κατασκηνωτών ανέφερε μια «μεγάλη έκρηξη ακριβώς πάνω από τα κεφάλια τους» είπε ο Ρεκάα.

Σχετική ανάλυση δείχνει πως θα μπορούσε να ζυγίζει τουλάχιστον 10 κιλά.

Ένας συνάδελφος του Ρεκάα στο Νορβηγικό Δίκτυο Μετεωριτών, ο Μόρτεν Μπιλέτ, είπε στο Reuters ότι ο μετεωρίτης πιθανότατα πέρασε από τη ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος ενώ ταξίδευε μεταξύ του Άρη και του Δία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ