Iράν: Η λειψυδρία προκαλεί θανατηφόρες συμπλοκές


Άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς έχουν ξεσπάσει στο Ιράν που δοκιμάζεται από πρωτοφανή ξηρασία και λειψυδρία.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για την έλλειψη νερού στο Ιράν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές ξεπερνάει τους δέκα, ενώ η διαμαρτυρία εξελίσσεται σε διαφωνία ενάντια στην κυβέρνηση, τον ανώτατο ηγέτη της χώρας και εξαπλώνεται σε διάφορες πόλεις.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν και εξαπλώθηκαν στην πόλη Αλιγκουρνταρζ της γειτονικής περιοχής Λορεστάν. Οι αρχές αποδίδουν τους θανάτους στην πόλη σε «ύποπτα πυρά που εκτοξεύθηκαν από άγνωστους ανθρώπους που διείσδυσαν μεταξύ των ειρηνικών διαδηλωτών», ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσέλετ έκανε λόγο για άγρια καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, με την Τεχεράνη να απαντά οτι πρόκειται για «ψευδείς κατηγορίες».

Οι Ιρανοί διαδηλώνουν εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα για την έλλειψη νερού εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας του Ιράν εδώ και από μισό αιώνα που επηρέασε τα νοικοκυριά, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και οδήγησε σε παρατατεμένες διακοπές ρεύματος.

Οι διαδηλώσεις συμβαίνουν σε μια από τις πιο θερμές περιοχές της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες πηγές στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Χουζεστάν, οι οποίες μίλησαν στο CNN με την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε μια εβδομάδα διαδηλώσεων είναι υψηλότερος από ό,τι αναφέρθηκε επίσημα.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση στην επαρχία Χουζεστάν, είπε στο CNN ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικούς και δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA) το Σάββατο τουλάχιστον 10 άνθρωποι πέθαναν στις διαμαρτυρίες και άγνωστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε.

Τουλάχιστον 102 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες 10 νύχτες σε 30 πόλεις σε ολόκληρο το Ιράν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βίντεο που δημοσίευσαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές, ενώ σε άλλο βίντεο ακτιβιστές να συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τεχεράνης για να εκφράσουν την υποστήριξη στους διαδηλωτές του Χουζεστάν.

«Καλούμε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να μην βλάψουν τους διαδηλωτές που ζητούν πρόσβαση στο νερό», λέει ο ακτιβιστής, Narges Mohammadi, στο βίντεο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην Τεχεράνη, όπου στην πλατεία Αζάντι της πρωτεύουσας, υπό το φόβο γενικευμένων ταραχών.

Η οικονομία του Ιράν έχει πληγεί εν μέρει από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κυρίως στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018, καθώς και από την πανδημία της Covid-19.

Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων που εργάζονται στον βασικό τομέα της ενέργειας, και οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται εδώ και μήνες, με τη δυσαρέσκεια να αυξάνεται λόγω της κακοδιαχείρισης, της υψηλής ανεργίας και του πληθωρισμού που έχει εκτοξευθεί άνω του 50%.

Με πληροφορίες απο BBC, CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ