H Τυνησία σε κρίση: Ένταση μετά την αποπομπή της κυβέρνησης- Καταγγέλλουν πραξικόπημα του προέδρου


Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της μετά από μια δεκαετία δημοκρατίας, αφού ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε το κοινοβούλιο.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και μια δεκαετία δημοκρατίας, αφού ο πρόεδρος Καΐς Σαϊέντ απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε το κοινοβούλιο σε μια κίνηση η οποία φαίνεται να υποστηρίζεται από τον στρατό, μα χαρακτηρίστηκε πραξικόπημα από αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων ισλαμιστές.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά από μήνες αδιεξόδου και διαφωνιών μεταξύ του Σαϊέντ, του πρωθυπουργού Χιτσέμ Μεσίσι και ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, καθώς η Τυνησία βυθίζεται σε μια όλο και πιο έντονη οικονομική κρίση που εντείνεται από την πανδημία Covid-19.

Ο Ραχέντ Γκανούτσι, πρόεδρος του κοινοβουλίου και επικεφαλής του μετριοπαθούς ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα, που έχει παίξει ρόλο σε διαδοχικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς, το αποκήρυξη ως μια επίθεση στη δημοκρατία, καλώντας του Τυνήσιους να αντιδράσουν και να βγουν στους δρόμους.

Υποστηρικτές των αντίπαλων πλευρών επιδίδονταν σε πετροπόλεμο έξω από το κοινοβούλιο το πρωί της Δευτέρας, ενώ τα ομόλογα της χώρας κατέρρεαν.

Σε δήλωσή του αργά την Κυριακή ο Σαϊέντ επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αποπέμψει τον Μεσίσι και να κηρύξει αναστολή του κοινοβουλίου για 30 ημέρες, λέγοντας πως θα κυβερνούσε πλάι σε έναν νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο δεν έχει πει πότε θα οριστεί αυτός.

Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα μετά από μία ημέρα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης και του Ενάχντα, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, στον απόηχο έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19 και αύξησης της οργής για τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σταθερότητα της Τυνησίας από την εξέγερση του 2011 που «πυροδότησε» την αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη», ανατρέποντας την απολυταρχική κυβέρνηση υπέρ της δημοκρατίας, μα δεν κατάφερε να οδηγήσει σε ευημερία και αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Ώρες μετά την ανακοίνωση του Σαϊέντ, μεγάλα πλήθη συγκεντρώθηκαν υποστηρίζοντάς τον στην Τύνιδα και άλλες πόλεις, ενώ ο στρατός απέκλειε το κοινοβούλιο και τον σταθμό της κρατικής τηλεόρασης.

Υποστηρικτές τόσο του Σαϊέντ όσο και του Ενάχντα συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο νωρίς τη Δευτέρα, ανταλλάσσοντας προσβολές και πετώντας αντικείμενα.

Ο Ιμέντ Αγιαντί, μέλος του Ενάχντα, παρομοίασε τον Σαϊέντ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας το 2013.

Ο Γκανούτσι κατέφθασε στο κοινοβούλιο νωρίς το πρωί της Δευτέρας και είπε πως θα συγκαλούσε συνεδρίαση αψηφώντας τον Σαϊέντ, μα ο στρατός που είχε παραταχθεί έξω από το κτίριο εμπόδισε τον 80χρονο, πρώην πολιτικό εξόριστο, να εισέλθει. Ο ίδιος δήλωσε πως τάσσεται ενάντια στη συγκέντρωση όλης της εξουσίας στα χέρια ενός ατόμου.

Ο Σαϊέντ, που ανέλαβε το 2019, έχοντας διεξάγει μια εκστρατεία κατά αυτού που χαρακτήριζε ως μια διεφθαρμένη, ανίκανη ελίτ, απέρριψε τους ισχυρισμούς πως είχε κάνει πραξικόπημα. Ο ίδιος λέει πως οι ενέργειές του βασίζονται στο Άρθρο 80 του Συντάγματος και τις παρουσιάζει ως λαϊκή αντίδραση στην οικονομική και πολιτική παράλυση που μαστίζει την Τυνησία εδώ και χρόνια. Τα κόμματα με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο λένε ότι το Άρθρο 80 δεν υποστηρίζει την ενέργεια του Σαϊέντ.

Δύο από τα άλλα μεγάλα κόμματα στο κοινοβούλιο, η «Καρδιά της Τυνησίας» και το Καράμα, ακολούθησαν το Ενάχντα, κατηγορώντας τον Σαϊέντ για πραξικόπημα. Ο ίδιος δήλωσε πως έχει αναστείλει την ασυλία των βουλευτών και ότι αναλαμβάνει τον έλεγχο του γραφείου του γενικού εισαγγελέα, ενώ προειδοποίησε πως, εάν υπάρξουν ένοπλες αντιδράσεις, η απάντηση θα έρθει από τον στρατό. Ο ίδιος υποστηρίζεται από ένα μεγάλο εύρος Τυνήσιων, που περιλαμβάνει τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεριστές.

Στην Τυνησία τόσο ο πρόεδρος όσο και το κοινοβούλιο εκλέγονται μέσω λαϊκής ψήφου. Βάσει Συντάγματος ο πρόεδρος επιβλέπει μόνο τα στρατιωτικά και διπλωματικά θέματα.

Όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα, τ στρατός είχε αναπτυχθεί γύρω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην παλιά πόλη της Τύνιδας και εμποδίζει τους εργαζόμενους να εισέλθουν σε αυτό.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πηγή που πρόσκειται στον Μεσίσι και δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός βρίσκεται στο σπίτι του και δεν έχει συλληφθεί.

Εξάλλου ο Σαϊέντ διόρισε τον Χάλεντ Γιαχιάουι, γενικό διευθυντή της προεδρικής φρουράς, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ