Κέρκυρα: Απονεμήθηκε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο η Έδρα UNESCO


Την απονομή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Έδρας UNESCO «για τις απειλές κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων» (UNESCO Chair on Threats to Cultural Heritage and Cultural Heritage-related Activities), ενέκρινε η Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης της UNESCO. Διευθυντής της Έδρας θα είναι ο καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab), Σταύρος Κάτσιος.

Η Έδρα UNESCO, που είναι η πρώτη στα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερης σημασίας για την Κέρκυρα, ως πόλη εγγεγραμμένη στον κατάλογο της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αφορά τη μελέτη και ανάλυση, την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, την έρευνα και τη διδασκαλία (σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο και δια βίου μάθησης) για κάθε είδους απειλή, όπως περιβαλλοντική, οικονομική, εγκληματική, γεωπολιτική, τεχνολογική, τρομοκρατική κ.ά., για την Πολιτιστική Κληρονομιά και για κάθε σχετική με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριότητα, όπως τις απειλές για τις υποδομές, τις συγκοινωνίες, τον τουρισμό κ.ά.

Φορέας υλοποίησης της δράσης της Έδρας UNESCO είναι το Εργαστήριο Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων (GeoLab) του ΤΞΓΜΔ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. H Έδρα UNESCO στελεχώνεται από διεθνή διεπιστημονική ομάδα καθηγητών και ερευνητών.

Η απόφαση της UNESCO για την απονομή της Έδρας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έλαβε υπόψη την πρωτοτυπία του αντικειμένου της Έδρας, την αρτιότητα του φακέλου και της οικονομικο-τεχνικής μελέτης που κατέθηκε, τη διεθνή παρουσία και το πρωτότυπο ερευνητικό και διδακτικό έργο του διευθυντή και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων, την πολυσυλλεκτικότητα και τη δικτύωση της προταθείσας διεθνούς ερευνητικής ομάδας, καθώς και το ακαδημαϊκό προφίλ του ΤΞΓΜΔ και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σημαντική συμμετοχή στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, είχαν τόσο οι φορείς της Κέρκυρας (ΟΛΚΕ, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης κ.ο.κ.), φορείς του εξωτερικού, οι οποίοι εκδήλωσαν άμεσα την πρόθεσή τους για έμπρακτη ενίσχυση της Έδρας, η πρυτανική Αρχή του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Οι Έδρες UNESCO λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο του προγράμματος UNITWIN UNESCO Chairs ως αυτοδύναμες ερευνητικές και διδακτικές μονάδες πανεπιστημίων και ως δεξαμενές σκέψης (think tanks). Το UNITWIN είναι συντομογραφία για το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης και Δικτύωσης Πανεπιστημίων (University Twinning).

Παράλληλα, οι Έδρες UNESCO και τα διεθνή δίκτυά τους δημιουργούν συστηματικά δεσμούς μεταξύ της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και των κέντρων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων λειτουργώντας ως τροφοδότες αριστείας και επινοητικότητας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας στους τομείς ενδιαφέροντος της UNESCO και λειτουργούν ως φορείς διάδοσης και εκτέλεσης του έργου της, ενώ μέσω της επιχειρησιακής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος της UNESCO.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ