Πάρκινσον: Νέες ελπίδες για θεραπεία


Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς περίπου 1% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από Πάρκινσον. Η νόσος είναι συχνότερη στη τρίτη ηλικία και συχνότερα στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως είναι ένα βήμα πιο κοντά στο βρουν μια θεραπεία.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον προέρχονται από τον θάνατο των ντοπαμινεργικών κυττάρων της μέλαινας ουσίας… το στρώμα φαιάς ουσίας που διαχωρίζει την καλύπτρα του μεσεγκεφάλου από το εγκεφαλικό στέλεχος. Το γιατί πεθαίνουν τα κύτταρα είναι ακόμα μυστήριο για τους επιστήμονες.

Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Georgetown University ανέλυσαν τους εγκεφάλους νεκρών παρκινσονικών ασθενών και ατόμων χωρίς Πάρκινσον.
Βρήκαν τον τρόπο για να καταστρέφουν και να προλαμβάνουν τις συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στον εγκέφαλο, που αποτελούν γενεσιουργό αιτία του Πάρκινσον.
Οι ειδικοί βρήκαν πως το μόριο USP13, μόριο που ποτέ έως σήμερα δεν είχε συσχετιστεί με τη νευροεκφυλιστική νόσο, παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιβίωση των σωμάτιων Lewy. Τα επίπεδα της πρωτεΐνης USP13 στον εγκέφαλο των παρκινσονικών ήταν υψηλότερα και συνυπήρχαν με σωμάτια Lewy, τα οποία είχαν προκαλέσει τη νευρική βλάβη.

Σε πειράματα με ποντίκια που ακολούθησαν οι επιστήμονες κατάφεραν, μπλοκάροντας το συγκεκριμένο μόριο, όχι μόνο να απομακρύνουν τα επικίνδυνα σωμάτια, αλλά και να προλάβουν την επανεμφάνισή τους. Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν ωστόσο ήταν αναστροφή της βλάβης που έχει ήδη επέλθει.
Αυτή η ανακάλυψη θα ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία της νόσου. Οι τοξικές συσσωρεύσεις στον εγκέφαλο, που είναι γνωστές ως σωμάτια Lewy, καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νόσου.

«Το μόριο αυτό μπορεί να είναι ο θεραπευτικός στόχος τόσο για τη νόσο του Πάρκινσον όσο και για παρόμοιες μορφές νευροεκφύλισης» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Xiaoguang Liu. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σωμάτια Lewy είναι επίσης υπεύθυνα για μια συχνή μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική εμφάνιση συμπτωμάτων και σταδιακή επιδείνωση της λειτουργικότητας (γνωστή ως «άνοια με σωμάτια Lewy»), αλλά και για την ατροφία πολλαπλών συστημάτων, (μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον έλεγχο των κινήσεων, την ισορροπία και τον συντονισμό, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία της κύστης, του εντέρου και τη σεξουαλική λειτουργία, και θεωρείται τύπος άτυπου παρκινσονισμού). Άρα, η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει και αυτούς τους ασθενείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ