Μαρία Θεοδωρίδου: Θετικά γνωμοδοτεί η Επιτροπή Εμβολιασμών τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 15 ετών


Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (26/07) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η κα Μαρία Θεοδωρίδου επεσήμανε πως φέτος το καλοκαίρι χρειάζεται προσοχή και πειθαρχεία από όλους μας, καθώς η μετάλλαξη δέλτα – με ιδιαίτερα υψηλή μεταδοτικότητα – έχει αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Η εν λόγω μετάλλαξη απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής.

Από την αρχή της πανδημίας η νόσος στα παιδιά είναι ήπια ή ασυμπτωματική, παρ αυτά ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί.

Σπανιότητα του πολυοργανικού φλεγμωνόδους συνδρόμου που σχετίζεται με τον κορωνοϊό. Εβδομάδες μετά την νόσηση μπορεί να εμφανιστεί το long ή post covid syndrome, ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσου με σωματικά και ψυχικά συμπτώματα.

Παιδιά με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από την Covid λοίμωξη.

Υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος.

Από την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ προκύπτει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε παιδική και εφηβική ηλικία. Τα παιδιά είναι πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο να διατρέχουν οι ευάλωτες ομάδες ή οι ανεμβολίαστοι.

Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού

  • Το γεγονός αυτό εμποδίζει τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγοήσουν σε νέες μεταλλάξεις και μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων.

  • Οι οργανισμοί EMA και FDA ενέκριναν με αδειοδότηση υπό προϋποθέσεις το σκεύασμα της Pfizer για τα παιδιά ηλικίας 12-15, ενώ ο ΕΜΑ ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna – Spikevax – για παιδιά 12 εώς 17 ετών.
  • Bάσει των κλινικών μελετών περίπου 6000 παιδιών προκύπτει ότι τα εμβόλια στα παιδιά είναι ανοσόγονα, ικανά δηλαδή να παράγουν αντισώματα και αποτελεσματικά. Το παιδί δηλαδή δεν νοσεί, εάν εκτεθεί στον ιό. Αναφορικά με τις αντιδράσεις στο εμβόλιο, αυτές είναι αντίστοιχες με εκείνες στους ενήλικες.
  • Με βάσει τα επι δεδομένα της Ελλάδας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της δέλτα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 15 με στόχο:

 

  • την προστασία των παιδιών και ιδιαίτερα εκείνων με υποκείμενα νοσήματα
  • τη συνέχιση της δια ζώσης εκπαίδευσης και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών
  • την προστασία των ευάλωτων ομάδων

 

Όπως διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ