Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: «Δεν είναι πρόβλημα» το ρεκόρ κρουσμάτων στο Τόκιο


«Δεν αποτελεί πρόβλημα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το νέο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε στο Τόκιο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Σούγκα.

Το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοινώθηκε σήμερα στο Τόκιο «δεν αποτελεί πρόβλημα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται αυτή την περίοδο στην ιαπωνική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα οι αρχές του Τόκιο ανακοίνωσαν ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην πόλη 2.848 νέα κρούσματα Covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στην ιαπωνική πρωτεύουσα, η οποία αυτή την περίοδο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, μόνο το 2% των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Ο Σούγκα τόνισε ότι οι κάτοικοι του Τόκιο θα πρέπει να προσπαθήσουν να εργάζονται από το σπίτι και να περιορίσουν όσο γίνεται τις μετακινήσεις τους, βγαίνοντας έξω μόνο όταν είναι απαραίτητο. Επίσης τους ζήτησε να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την τηλεόραση.

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας Πληθυσμού στο King’s College του Λονδίνου, ο Κένζι Σιμπούγια, δήλωσε ότι η έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στο Τόκιο οφείλεται «στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβάλλουν στην άνοδο των μολύνσεων, όμως τους χαρακτήρισε «μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις» του κύματος αυτού της επιδημίας.

«Η κυβέρνηση έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα ότι οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και την ίδια ώρα να γιορτάσουν τους Ολυμπιακούς. Είναι ένα εντελώς αντιφατικό μήνυμα», πρόσθεσε.

Εξάλλου σήμερα οι αρχές του Τόκιο ζήτησαν από τα νοσοκομεία να προετοιμάσουν περισσότερες κλίνες για ασθενείς με covid-19, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TBS.

Με τα νοσοκομεία να δέχονται ολοένα και περισσότερους ασθενείς, οι αρχές της ιαπωνικής πρωτεύουσας επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών σε 6.406 από 5.967 που είναι τώρα, σύμφωνα με το TBS.

Βάσει της σύστασης των αρχών, τα νοσοκομεία θα πρέπει να μειώσουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις και να περιορίσουν τις θεραπείες ασθενών.

Υγειονομικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξημένη κινητικότητα, εποχικοί παράγοντες και η εξάπλωση παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού ενδέχεται να οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 φέτος το καλοκαίρι.

Αν και ο εμβολιασμός ενισχύει την προστασία των πιο ηλικιωμένων, που είναι πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευθούν, μόλις το 36% του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19.

Αρχικά η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Ιαπωνία προχωρούσε με βραδείς ρυθμούς, όμως τον προηγούμενο μήνα επιταχύνθηκε προτού αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα πριν λίγο καιρό.

Πολλοί Ιάπωνες επιθυμούσαν να αναβληθούν ξανά οι Ολυμπιακοί Αγώνες ή και να ακυρωθούν καθώς φοβόντουσαν ότι η άφιξη πολλών αθλητών και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο ενδέχεται να επιδεινώσει την υγειονομική κατάσταση.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται υπό αυστηρούς κανόνες προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού, όμως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 155 κρούσματα covid-19 μεταξύ αθλητών και άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ