Oλυμπιακοί Αγώνες 2020: Πρώτα ο κορονοϊός, μετά ο καύσωνας, τώρα ο τυφώνας -Ευτράπελα και προκλήσεις


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που καθυστέρησαν από την πανδημία και ξεκίνησαν εν μέσω αποπνικτικής ζέστης δέχθηκαν ένα ακόμη πλήγμα από τη δύναμη της φύσης: ένας τυφώνας που «έφτασε» στην περιοχή την Τρίτη το πρωί διατάραξε διοργανώσεις των Αγώνων.

Η 23χρονη Ισπανίδα Πάουλα Μπαντόσα, εγκατέλειψε λόγω ζέστης. Η 23χρονη ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του αγώνα της με την Τσέχα Μαρκέτα Βοντρούσοβα για την προημιτελική φάση του ολυμπιακού τουρνουά τένις, με αποτέλεσμα να φύγει από το γήπεδο με καροτσάκι (!)

Επηρεασμένος από τη ζέστη φάνηκε και ο Ρώσος τενίστας Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος ρώτησε μεταξύ σοβαρού και αστείου ποιος θα πάρει την ευθύνη αν… πεθάνει λόγω καύσωνα στο court.

Μην ανησυχείτε, λένε οι Ιάπωνες οικοδεσπότες που προετοιμάστηκαν για την επέλαση της τροπικής καταιγίδας. Η τοξοβολία, η κωπηλασία και η ιστιοπλοΐα προσάρμοσαν ήδη τα σημερινά τους προγράμματα. Ο εκπρόσωπος των Αγώνων του Τόκιο Mάσα Τακάγια είπε ότι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές.

«Είναι μια τροπική καταιγίδα τριών βαθμών στην πεντάβαθμη κλίμακα, οπότε δεν πρέπει να ανησυχείτε πολύ για αυτό, αλλά για τα δεδομένα της Ιαπωνίας ειναι τυφώνας», πρόσθεσε «Αυτή είναι η πιο αδύναμη κατηγορία, αλλά εξακολουθεί να είναι τυφώνας, οπότε δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι».

Στην παραλία περίπου 60 μίλια ανατολικά του Τόκιο, οι αγωνιζόμενοι θέλουν την αλλαγή του καιρού, αρκεί η βροχή και ο άνεμος να μην προκαλέσουν προβλήματα. Ο διαγωνισμός σέρφινγκ καθυστέρησε τη Δευτέρα λόγω χαμηλής παλίρροιας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ο τυφώνας Νεπάρτακ κατευθυνόταν βορειοδυτικά πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό ανατολικά της Ιαπωνίας και αναμενόταν στο νησί Χονσού, το βράδυ της Τρίτης.

Η καταιγίδα θα μπορούσε να επηρεάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς αναμένεται να προκαλέσει έως 150 χιλιοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα ευτράπελα του καύσωνα

Η Σβετλάνα Γκομπόεβα κατέρρευσε από τη θερμοπληξία την πρώτη ημέρα της τοξοβολίας αλλά ανέκαμψε για να κερδίσει αργυρό μετάλλιο. Οι κορυφαίοι Νόβακ Τζόκοβιτς και Μεντβέντεφ, οι οποίοι παραπονέθηκαν ότι ο αγώνας τους στον πρώτο γύρο ήταν «από τους χειρότερους» που έπαιξαν ποτέ.

Στηρίχτηκαν με επιτυχία στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης που έδωσαν στους παίκτες των Ολυμπιακών Αγώνων επιπλέον χρόνο στα διαλείμματα για να αντισταθμίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Αναστασία Παβλιουτσένκοβα εφάρμοζε…σακούλες με πάγο στη φούστα της, και κατέφυγε σε έναν σωλήνα που φυσούσε κρύο αέρα δίπλα στο κάθισμά της.

Στο σκέιτμπορντ, ο έντονος ήλιος μετέτρεψε το πάρκο σε…φούρνο, με το ελαφρύ σκυρόδεμα να ακτινοβολεί τόσο που οι σκέιτερ παραπονέθηκαν ότι η θερμότητα μαλακώνει τις λαστιχένιες αρθρώσεις στους άξονες των τροχών τους, δυσκολεύοντας τις προσπάθειές τους.

Το κλίμα της Ιαπωνίας και οι επικρίσεις

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος στην Ιαπωνία είναι καυτοί και υγροί. Η Ιαπωνία δέχθηκε κριτική επειδή δεν περιέγραψε με ακρίβεια τη σοβαρότητα των συνθηκών. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών, χαρακτήρισε το κλίμα ήπιο και ιδανικό.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας φθάνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, τα τελευταία χρόνια όμως σε αρκετές περιοχές της χώρας ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος άρχισε να εκδίδει προειδοποιήσεις θερμοπληξίας τον Ιούλιο του 2020 για περιοχές του Τόκιο και τον Απρίλιο για ολόκληρο το έθνος.

Η Ιαπωνία ανέφερε 112 θανάτους από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, καθώς και 64.869 άτομα που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για ζητήματα που σχετίζονται με την υπερβολική ζέστη.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια αυτής της ταραγμένης διοργάνωσης που καθυστέρησε ήδη ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα αν οι διοργανωτές πιστεύουν πως ανακύπτουν προβλήματα διαρκώς ο Τακάγια είπε ότι όπως και να’χει πρέπει να είναι ευέλικτοι.«Θέλω να πω, πρέπει να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση, αυτή είναι μια από τις δουλειές μας», είπε. «Είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Με πληροφορίες απο Associated Press

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ