Οι ΗΠΑ «πετάνε το γάντι» στην Κίνα: Μια συνάντηση που ενοχλεί το Πεκίνο


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε συνάντηση με αντιπρόσωπο του Δαλάι Λάμα στο Νέο Δελχί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα, στο Νέο Δελχί την Τετάρτη, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- μια κίνηση που πιθανότατα θα προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Κίνας.

Ο Μπλίνκεν είχε σύντομη συνάντηση με τον Νγκοντούπ Ντονγκτσούνγκ, που υπηρετεί ως αντιπρόσωπος της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ (CTA- Κεντρική Θιβετιανή Κυβέρνηση).

Κινεζικά στρατεύματα κατέλαβαν το Θιβέτ το 1950 σε αυτό που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως «ειρηνική απελευθέρωση». Το 1959 ο Δαλάι Λάμα έφυγε στην εξορία, καταφεύγοντας στην Ινδία μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση εναντίον της κινεζικής κυριαρχίας.

Τόσο η εξόριστη κυβέρνηση όσο και οργανώσεις υποστηρικτών του Θιβέτ έχουν δει τη διεθνή στήριξή τους να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες εν μέσω επικρίσεων για τη στάση της Κίνας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά από πλευράς των ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο ο Λόμπσανγκ Σάνγκεϊ, πρώην επικεφαλής της θιβετιανής εξόριστης κυβέρνησης, επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, η πρώτη επίσκεψη τέτοιου είδους μέσα σε έξι δεκαετίες.

Έναν μήνα αργότερα το Κογκρέσο των ΗΠΑ πέρασε την Tibet Policy and Support Act, που ζητά να δοθεί στους Θιβετιανούς το δικαίωμα να επιλέγουν τον διάδοχο του Δαλάι Λάμα, και τη δημιουργία ενός αμερικανικού προξενείου στη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ.

Η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Ντονγκτσούνγκ είναι η πιο σημαντική επαφή με την ηγεσία του Θιβέτ από τότε που ο Δαλάι Λάμα συνάντησε, το 2016, τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών λέει πως το Θιβέτ είναι τμήμα της Κίνας και χαρακτηρίζει τον Δαλάι Λάμα επικίνδυνο αυτονομιστή.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ