Αρχαίο ναυάγιο ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Σικελίας: Με τι ήταν φορτωμένο

Υποβρύχιο ρομπότ τράβηξε φωτογραφίες αρχαίου ρωμαϊκού πλοίου του 2ου πΧ που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας.

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό πλοίο του 2ου αιώνα πΧ ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά του Παλέρμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το πλοίο βρίσκεται σε βάθος 92 μέτρων, κοντά στην Ιζόλα ντέλε Φεμίνε, και από τις πρώτες εικόνες που τράβηξε υποβρύχιο ρομπότ, φαίνεται πως μετέφερε ένα μεγάλο φορτίο αμφορέων κρασιού.

«Η Μεσόγειος μας δίνει συνέχεια πολύτιμα στοιχεία για την ανακατασκευή της ιστορίας μας σε σχέση με το ναυτικό εμπόριο, τους τύπους σκαφών, τις μεταφορές» είπε η επόπτης θαλάσσης της περιοχής, Βαλέρια Λι Βίγκνι, που εκκίνησε τη συγκεκριμένη αποστολή. «Τώρα θα μάθουμε περισσότερα για τη ζωή εν πλω και τις σχέσεις μεταξύ των πληθυσμών που ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές».

Οι αρχές της Σικελίας περιέγραψαν την ανακάλυψη αυτή ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών.

Μερικές εβδομάδες πριν, Σικελοί αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει ένα άλλο ναυάγιο: Ένα αρχαίο ρωμαϊκό πλοίο σε βάθος 70 μέτρων, κοντά στη νησί Ούστικα. Το φορτίο του ήταν επίσης αμφορείς, οι οποίοι περιείχαν κρασί από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Τα ευρήματα αυτά αναμένεται να ρίξουν φως στη ρωμαϊκή εμπορική δραστηριότητα στη Μεσόγειο: Οι Ρωμαίοι εμπορεύονταν μπαχαρικά, κρασί, ελιές και άλλα προϊόντα σε περιοχές όπως η βόρεια Αφρική, η Ισπανία, η Γαλλία και η Μέση Ανατολή.

Υπάρχουν πολλά ρωμαϊκά ναυάγια ανά τη Μεσόγειο, όπως το σχεδόν ακέραιο σκάφος του 2ου αιώνα πΧ που βρέθηκε στα ανοιχτά της Γένοβας το 2013. Το σκάφος εκείνο, φορτωμένο με περίπου 50 αμφορείς, βρέθηκε σε βάθος 50 μέτρων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here