Η αισιοδοξία επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα στοιχεία που φέρνουν χαμόγελα στην Κουμουνδούρου


Την πεποίθηση πως το παγιωμένο εδώ και μήνες δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να ανατραπεί στη πορεία προς της κάλπες και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει εν τέλει να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ακόμα και με μία ψήφο διαφορά, εκφράζουν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, στηριζόμενα στα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων ερευνών κοινής γνώμης.

Όσοι παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, θα έχουν αντιληφθεί πως η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι ο βασικός κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Όλες οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα διψήφιο ή κοντά στο διψήφιο υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, το ερώτημα που τίθεται, εκ των πραγμάτων, στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, είναι το από που πηγάζει η αισιοδοξία που εκπέμπουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Η απάντηση που με μία φωνή δίνουν, είναι πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αυτά που τους κάνουν να πιστεύουν ότι στη τελική ευθεία θα κόψουν εκείνοι πρώτοι το νήμα. Φυσικά δεν αναφέρονται στη πρόθεση ψήφου, εκεί όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα. Όμως ακόμα και αυτός ο δείκτης δεν φαίνεται να τους ανησυχεί ιδιαίτερα.

Αφενός διότι γνωρίζουν πως το κόμμα τους διαθέτει ισχυρά ερείσματα σε κατηγορίες ψηφοφόρων που δεν απαντούν σε δημοσκοπήσεις. «Υπάρχει τουλάχιστον μία διαφορά 4-5 μονάδων ανάμεσα στα ποσοστά που μας δίνουν οι δημοσκοπήσεις και στο αποτέλεσμα που παίρνουμε στη κάλπη», είπε στο Newsbomb.gr κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αφετέρου, γιατί όλοι οι αναλυτές με τους οποίους συνομιλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο, όπως είναι αυτός στον οποίο βρισκόμαστε, παραδοσιακά δύσκολα μπορεί να παρατηρηθεί ένα πραγματικό πολιτικό ρεύμα που εκδηλώνεται σε ενεργό πολιτικό χρόνο, δηλαδή όταν κοντεύει η ώρα των εκλογών.

Τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου να χαμογελάνε, προέρχονται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών. Εκτιμούν ότι από τα ευρήματα αυτά προκύπτει ότι όχι μόνο υποχωρεί σταθερά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, αλλά δημιουργείται σταδιακά ένα αντικυβερνητικό κλίμα.

Όπως υποστηρίζουν, αυτό είναι εμφανές στην εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της MRB, στα ερωτήματα «ποιο κόμμα θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά», ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, το 39% απαντά η ΝΔ, το 31,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,5% κανένα κόμμα. Η διαφορά δηλαδή ανέρχεται πλέον στο 7,9%, έναντι 9,9% τον Δεκέμβριο και 16,8% τον Ιούνιου του 2020.

Επίσης, και στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μια ψήφο διαφορά», υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση, καθώς το 40,4% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 40% απαντά ΝΔ. Η διαφορά δηλαδή είναι μόλις 0,4%, όταν τον Δεκέμβριο ήταν 3,7% και τον Ιούνιο του 2020 12,2%.

Από την Κουμουνδούρου, υποστηρίζουν ότι με βάση τα παραπάνω στοιχεία και όχι μόνο, η συνεχόμενη μείωση της ικανοποίησης από την κυβέρνηση, και μάλιστα πλέον σε όλους σχεδόν τους τομείς κυβερνητικής πολιτικής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι εμφανής.

Επίσης, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην εμφανή μεταβολή στο δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που κατά τη γνώμη τους έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο δείκτης αυτός παραδοσιακά ευνοεί το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση – πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας και κρίσης.

Αυτή η παράμετρος εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και το γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι το τελευταίο διάστημα, με περιοδείες και σχεδόν καθημερινές δημόσιες εμφανίσεις, επιβεβαιώνοντας πως εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο όπλο της Κουμουνδούρου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ