Θεμιστοκλέους: Πάνω από 70% η ανοσία μαζί με νοσήσαντες – Τι είπε για την τρίτη δόση

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για το ποσοστό ανοσίας στη χώρα, αλλά και για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι «πάνω από το 70% είναι η ανοσία αυτή τη στιγμή, μαζί με τους νοσήσαντες, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερο ποσοστό και το σημαντικό είναι να πείσουμε να εμβολιαστούν όλους όσοι είναι άνω των 50».

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν παρά πολλά ραντεβού ελεύθερα και μπορεί να πάει να εμβολιαστεί οποιοσδήποτε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, λέγοντας ότι «το Υπουργείο είναι έτοιμο επιχειρησιακά για τρίτη δόση εμβολιασμού, αλλά δεν έχει αποφασίσει σχετικά η επιτροπή».

Κορονοϊός: Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με αρχή συγκεκριμένες ομάδες, έχει ανοίξει, εν μέσω εξάπλωσης των μεταλλάξεων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες προκρίνουν την ανάγκη τρίτης δόσης τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου θα αποφασίσει η επιτροπή ποιοι θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου, αλλά εκτίμησε ότι αυτοί πιθανότατα θα είναι όσοι έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και έχουν χαμηλή ανοσολογική επάρκεια. Πάντως η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για την ανοσία όσοι έχουμε εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τρίτη δόση θα χρειαστούν κατά προτεραιότητα άτομα που είτε λόγω νοσημάτων (μεταμοσχευμένοι, άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία) είτε και λόγω ηλικίας έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό. Επίσης, στις πρώτες ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση είναι και οι υγειονομικοί, η πλειονότητα των οποίων έκανε το εμβόλιο πριν από επτά μήνες.

Θεοδωρίδου: Προτεραιοποίηση με ανάλογη φορά όπως με τη χορήγηση των εμβολίων

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «το πότε θα χορηγηθεί μία τρίτη δόση θα εξαρτηθεί βασικά από τα δεδομένα που έχουμε για τη διάρκεια της ανοσίας και της φυσικής αλλά και των εμβολίων. Φαίνεται ότι για άτομα τα οποία δεν έχουν υποκείμενα, δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, η διάρκεια της ανοσίας ξεπερνά αυτό το εξάμηνο που είχε θεωρηθεί από την αρχή ως πιθανός χρόνος για να σκεφτεί κανείς για τρίτη δόση».

«Επομένως οι ομάδες οι οποίες με μελέτες αποδεικνύονται ότι θα χρειαστούν μια τρίτη δόση είναι οι ομάδες που είτε λόγω ηλικίας, λόγω επαγγέλματος ή νοσημάτων δεν έχουν την ανοσοανταπόκριση που περιμένουμε στους εμβολιασμούς», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι «τα θέματα, η συλλογή όλων των δεδομένων, γίνεται και στη χώρα μας αλλά δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος που να πει κανείς ότι θα αρχίσουμε να χορηγούμε τρίτη δόση, ούτε έχει καταρτιστεί μια λίστα για το ποιοι θα συμπεριληφθούν εξ αρχής, μάλλον αρχικά σε αυτή τη δόση. Είναι, όμως, εμφανές ότι η προτεραιοποίηση περίπου που έγινε για τη χορήγηση των εμβολίων θα έχει μια ανάλογη φορά».

Παγώνη: Τρίτη δόση του εμβολίου για το 80% με 90%

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφερθείσα στο ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι σε όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here