Συναγερμός στην κυβέρνηση για τον Δεκαπενταύγουστο – Ποια νησιά φλερτάρουν με περιοριστικά μέτρα


H ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού ανησυχεί την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσο πλησιάζουνε στον Δεκαπενταύγουστο κατά τον οποίο θα κορυφωθεί η τουριστική κίνηση.

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς όσο πλησιάζουμε στο Δεκαπενταύγουστο, εντείνονται οι ανησυχίες για ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η προσοχή είναι στραμμένη στα νησιά που εμφανίζουν υψηλό ιικό φορτίο και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων αν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Χθες στην τακτική ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Μύκονο και στην Ίο, λέγοντας πως βρίσκονται ένα βήμα από το να υιοθετηθούν μέτρα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για την Μύκονο πριν λίγες ημέρες.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η επιδημιολογική εικόνα σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο. Επίσης ανέβηκαν στο «πορτοκαλί» οι Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Φλώρινα, Εύβοια και Τήνο, καθώς και οι Δήμοι Σπετσών, Σφακίων και Χίου.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο. Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους. Παράλληλα υπογράμμισε ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. «Το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

Eν τω μεταξύ προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων. Χθες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 173, ενώ κατά 13 αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ.

Υπό αυτές τις συνθήκες κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση και όπου καταγραφούν τοπικές εξάρσεις θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα. Πάντως οι έλεγχοι στα νησιά και στους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και στους παραβάτες επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ