ΗΠΑ προς Τουρκία: Ανακαλέστε τις εξαγγελίες για τα Βαρώσια


Oι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανακαλέσουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Τη θέση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, επανέλαβε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ- καλώντας παράλληλα την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανακαλέσουν τις εξαγγελθείσες ενέργειες στα Βαρώσια.

Η κ. Γκάρμπερ είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, κατά την οποία δήλωσε πως σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου (Βαρώσια), οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανακαλέσουν άμεσα τις εξαγγελθείσες ενέργειες. Η πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ειλικρινή της εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη στήριξη των ΗΠΑ όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του. Η κ. Δημητρίου ευχαρίστησε την κ. Garber ειδικότερα για τη στήριξη της χώρας της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τις πρόσφατες συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα της Αμμοχώστου και για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP.

Ειδικότερα για το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής της πόλης της Αμμοχώστου από την Τουρκία και την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δυσχεραίνουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οι κυρίες Δημητρίου και Γκάρμπερ εξήραν τις αναβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές καθοδηγούνται από τον κοινό στόχο της διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους περαιτέρω διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ