Ψυχική Υγεία Άγχος: Τεχνικές διαχείρισης του στρες που διαρκούν λιγότερο από 15′

Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και το περιβάλλον σας, ενώ παίρνει λιγότερο χρόνο από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε ένα σαββατοκύριακο στο σπα ή βουνίσια πεζοπορία στο καταφύγιο για να περιορίσετε το άγχος στη ζωη σας. Κάθε μία από τις συμβουλές που ακολουθούν για την ανακούφιση του στρες μπορεί να σας μεταφέρει από την αίσθηση “πανικού” σε κατάσταση ommm σε λιγότερο από 15 λεπτά!

1. Διαλογιστείτε

Λίγα λεπτά πρακτικής την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. «Η έρευνα δείχνει ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου, κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στο άγχος», λέει ο ψυχολόγος Robbie Maller Hartman, PhD, προπονητής υγείας και ευεξίας του Σικάγο. Είναι απλό. Καθίστε ευθεία με τα δύο πόδια στο πάτωμα. Κλείσε τα μάτια σου. Στρέψτε την προσοχή σας στην απαγγελία – δυνατά ή σιωπηλά – ενός θετικού μάντρα όπως “Νιώθω γαλήνη” ή “Αγαπώ τον εαυτό μου”. Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας για να συγχρονίσετε το μάντρα με τις αναπνοές σας. Αφήστε τυχόν σκέψεις να επιπλέουν στο νου σαν σύννεφα.

2. Αναπνεύστε βαθιά

Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και εστιάστε στην αναπνοή σας. Καθίστε ευθεία, με τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά μέσα από τη μύτη σας, νιώθοντας την αναπνοή να εκκινεί από την κοιλιά σας και πηγαίνει μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Αντιστρέψτε τη διαδικασία καθώς εκπνέετε από το στόμα σας. «Η βαθιά αναπνοή μετριάζει τα συμπτώματα του στρες επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση», λέει η ψυχολόγος Τζούντιθ Τούτιν, PhD.

3. Να είστε στο παρόν

Κόψτε ταχύτητα. «Πάρτε 5 λεπτά και επικεντρωθείτε σε μία μόνο συμπεριφορά με επίγνωση», λέει η Τούτιν. Παρατηρήστε πώς ο αέρας αλληλεπιδρά με το πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς τα πόδια σας αισθάνονται σαν ακουμπούν το έδαφος. Απολαύστε την υφή και τη γεύση κάθε φαγητού. Όταν παίρνετε χρόνο στη στιγμή και εστιάζετε στις αισθήσεις σας σε μια εμπειρία, θα αισθάνεστε λιγότερη ένταση.

4. Ελάτε σε επαφή

Το κοινωνικό σας δίκτυο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για την αντιμετώπιση του άγχους. Μιλήστε με άλλους – τουλάχιστον στο τηλέφωνο. Μοιραστείτε πώς αισθάνεστε και τι συμβαίνει στη ζωή σας. Μπορείτε να ακούσετε μια νέα προοπτική, διατηρώντας ταυτόχρονα τη σύνδεσή σας ισχυρή.

5. Συντονιστείτε με το σώμα σας

“Σαρώστε” το σώμα σας για να κατανοήσετε πώς το άγχος το επηρεάζει κάθε μέρα. Ξαπλώστε ανάσκελα ή καθίστε με τα πόδια σας στο πάτωμα. Ξεκινήστε από τα δάχτυλά σας και προχωρήστε μέχρι το τριχωτό της κεφαλής, παρατηρώντας πώς αισθάνεται το σώμα σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here