Φωτιά στη Ρόδο: Νύχτα αγωνίας έζησε το νησί – Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες τεχνικών και πυροσβεστών


Φωτιές στην Ελλάδα – Όλες οι ειδήσεις: Δύσκολη νύχτα έζησε το νησί της Ρόδου. Η πυρκαγιά, παρά τις πολύωρες προσπάθειες των Πυροσβεστών, δεν έχει ελεγχθεί καθώς εξακολουθεί να μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών- Ψίνθου, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Για την αντιμετώπισή της θα ξεκινήσουν ξανά ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη, με το πρώτο φως της ημέρας, ενώ στην περιοχή παραμένουν και συνεχίζουν τη νύχτα τη μάχη με τις φλόγες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Σύμφωνα πάντως με τις αρχικές εκτιμήσεις έχουν σημειωθεί εκτεταμένες καταστροφές, ενώ εξαιτίας της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες.

Στο «σκοτάδι» η Ρόδος

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει:

«O ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς που σημειώθηκε νωρίτερα στο νησί, οι ρίψεις από αέρος για την κατάσβεση της, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και να τεθούν εκτός αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης.»

Μάχη με τις φλόγες

Κατά πληροφορίες, υπάρχουν τρία πύρινα μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.

«Nα βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών»

Ανακοίνωση για τους κατοίκους των χωριών Καλυθιές και Μαριτσών εστάλη αργά το βράδυ της Κυριακής (1/8) από την Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα χωριά Μαριτσά και Καλυθιές, εστάλη μήνυμα 112 το οποίο αναφέρει πως οι κάτοικοι θα πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν εκκένωση των χωριών.

Μεγάλο πύρινο μέτωπο στη Ρόδοrodiaki.gr

Επίσης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το στρατόπεδο Καλαμώνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ