Θαλάσσια Ρύπανση: Εξελικτική «παγίδα» οδηγεί τις νεαρές θαλάσσιες χελώνες να καταπίνουν πλαστικά


Κομμάτια πλαστικού σε ζώα που έχουν προσαρμοστεί για να ζήσουν στον ανοιχτό ωκεανό βρίσκουν ολοένα και πιο συχνά οι επιστήμονες, σε ένα φαινόμενο ανησυχητικό για τους ρυθμούς της θαλάσσιας ρύπανσης.

Η ομάδα μελέτησε 121 χελώνες από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι νεαρές θαλάσσιες χελώνες όπως διαπίστωσαν, καταπίνουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, καθώς η ρύπανση των ωκεανών αλλάζει τα ενδιαιτήματα που ήταν κάποτε ιδανικά για την ανάπτυξή τους.

Οι συνέπειες της μόλυνσης από πλαστικά στην άγρια ζωή απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς δεκάδες μελέτες έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις θαλάσσιων ζώων που τραυματίζονται ή πεθαίνουν, καθώς καταπίνουν πλαστικά ή μπλέκονται σε αυτά.

Μια μελέτη υπολόγισε ότι μία ποσότητα 4,8 έως 12,7 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού εισήλθαν στους ωκεανούς του κόσμου μόνο το 2010, ενώ μια πρόσφατη ανασκόπηση από την επιστημονική υπηρεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης, CSIRO, διαπίστωσε ότι 80 διαφορετικά είδη ζώων, ανάμεσά τους και χελώνες, θανατώνονται από την κατάποση πλαστικών.

Η νέα έρευνα που μελέτησε νεαρές θαλάσσιες χελώνες, από νεοσσούς έως μεγαλύτερα ζώα που έχουν κελύφη κάτω των 50 εκατοστών, λένε ότι η παρουσία πλαστικού στους ωκεανούς του κόσμου σημαίνει ότι οι εξελικτικές προσαρμογές που κάποτε βοήθησαν τα πλάσματα να ευδοκιμήσουν σήμερα τα θέτουν σε κίνδυνο.

Γράφοντας στο περιοδικό Frontiers in Marine Science, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία αναφέρουν πώς αναζήτησαν ίχνη πλαστικού στα σπλάχνα 121 θαλάσσιων χελωνών από πέντε είδη.

Οι χελώνες προέρχονταν από τον Ινδικό Ωκεανό στα δυτικά παράλια της Αυστραλίας και από τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά παράλια της Αυστραλίας και είτε είχαν παγιδευτεί είτε αλιεύθηκαν ακούσια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πλαστικά θραύσματα στη γαστρεντερική τους οδό. Οι χελώνες που επηρεάστηκαν περισσότερο ζούσαν στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η ομάδα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος πλαστικών που βρέθηκε στις χελώνες ήταν πολυαιθυλένιο ή πολυπροπυλένιο, αλλά δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες πηγές αυτών των ευρέως χρησιμοποιούμενων πολυμερών.

Η Δρ Έμιλυ Ντάνκαν, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Κορνουάλη που συνέγραψε τη μελέτης, είπε ότι οι νεαρές χελώνες έχουν εξελιχθεί για να αναπτύσσονται και να ευδοκιμούν στον ανοιχτό ωκεανό, όπου τα αρπακτικά είναι σχετικά σπάνια.

«Τα αποτελέσματά μας ωστόσο υποδηλώνουν ότι αυτή η εξελιγμένη συμπεριφορά τους οδηγεί τώρα σε μια…παγίδα-δηλαδή σε πολύ μολυσμένες περιοχές όπως το Great Pacific Garbage Patch», ανέφερε σε δήλωσή της.

Οι ειδικοί λένε ότι έξι από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας απειλούνται με εξαφάνιση και η μόλυνση από πλαστικά είναι ένας ακόμη από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ