Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη: Άνθρωποι σώζουν άλογα και σκυλιά – Εικόνες ελπίδας μέσα στον πύρινο εφιάλτη


Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, ενώ παράλληλα επιχείρησαν να σώσουν εκατοντάδες ζώα που εγκλωβίστηκαν στα πύρινα μέτωπα. Ανάμεσά τους άλογα απο τους ιππικούς ομίλους της περιοχής, εκατοντάδες κατοικίδια που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία ζώων και καταφύγια, αλλά και αδέσποτα.

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση για τη διάσωση των ζώων που βρέθηκαν εγκλωβισμένα στις φλόγες απο τη φωτιά της Βαρυμπόμπης.

Εκατοντάδες από αυτά έχασαν τη ζωή τους στις φλόγες, πολλά ωστόσο κατάφεραν να σωθούν και να μεταφερθούν σε ασφαλή καταφύγια χάρη στην άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών και εθελοντών. Το διαδίκτυο γέμισε απο αγγελίες με ζώα που βρέθηκαν ή αναζητούνται απο τους ιδιοκτήτες τους.


Αγωνία για τα άλογα των ιππικών ομίλων της περιοχής

Στην περιοχή που επλήγη από τη φωτιά υπάρχουν αρκετοί ιππικοί όμιλοι και κτήματα που έχουν φυσικά εκκενωθεί. Όλο το βράδυ γινόταν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να εντοπιστούν τα άλογα και και να μεταφερθούν σε ασφαλή καταφύγια.

Περίπου 300 άλογα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον ιππικό όμιλο που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό (Ιππικός Όμιλος Ελλάδας – Mega Spor), ενώ από εκεί τα άλογα μεταφέρθηκαν ήδη στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Εθελοντές από διάφορους ιππικούς ομίλους της Αττικής έσπευσαν στην Βαρυμπόμπη με τα ειδικά φορτηγά τους, προκειμένου να παραλάβουν τα ζώα.

Η καταστροφή στον Ιππικό Όμιλο της περιοχής | Λευτέρης Παρτσάλης

Νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει με πολλούς από τους ιδιοκτήτες των ομίλων της περιοχής, οι οποίοι έκαναν έκκληση για βοήθεια, καθώς η μεταφορά των συγκεκριμένων ζωών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.

Αρκετά άλογα ωστόσο έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν να περιπλανώνται σε δρόμους και πλατείες.

Το ίδιο συνέβη και με πολλά κατοικίδια ζώα της περιοχής με τους χρήστες του twitter να δηλώνουν έτοιμοι να φιλοξενήσουν ακόμα και στα σπίτια τους πολλά από αυτά, καθώς στην Βαρυμπόμπη λειτουργούν ξενοδοχεία ζώων και καταφύγια.

Ο Στέλιος Σταυρουλάκης απο το Αθλητικό Κέντρο Ιππασίας Βαρυμπόμπης που συστεγάζεται με τον ιππικό όμιλο Mega Sport τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οτι μερικά από τα άλογα που έχουν διασωθεί δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Δήλωσε αισιόδοξος ωστόσο ότι θα επανέλθουν γρήγορα σε καλή κατάσταση.

Έκκληση σε όποιον βρίσκει ελεύθερα άλογα ή κατοικίδια στην περιοχή της Βαρυμπόμπης να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές και τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής έκαναν με αναρτήσεις και πολλοί χρήστες του twitter.


Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας ζητά απο τους πολίτες που βλέπουν ελεύθερα άλογα να καλούν στο τηλέφωνο 22990-49350, ώστε να σπεύσει στην περιοχή κλιμάκιο ειδικών προκειμένου να τα περιμαζέψει.


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλιστα οι ειδικοί δημοσίευσαν ακόμη και συμβουλές προσέγγισης, καλώντας τους ανθρώπους να μην προσπαθήσουν να σώσουν τα περιπλανώμενα ζώα αν δεν γνωρίζουν πώς να τα διαχειριστούν.

Σε περίπτωση που δείτε άλογα στον δρόμο, να γνωρίζετε ότι δεν μπορούν να σας κάνουν κακό καθώς είναι ήμερα και εκπαιδεύμενα. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν γνωρίζετε πώς να τα χειριστείτε, μπορείτε απλά να τα τρομάξετε κάνοντας χειρονομίες και φωνάζοντας σε περίπτωση που αυτά κατευθύνονται προς τις φλόγες, τόνισαν.

katsikaki.jpg
Eικόνες καταστροφής στα καμένα της Βαρυμπόμπης | Λευτέρης Παρτσάλης

Σκύλοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από τις κατοικίες, ενώ τεράστια ήταν η κινητοποίηση των εθελοντών για τη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Στην περιοχή της φωτιάς δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές φιλοζωικές οργανώσεις για τη βοήθεια των τετράποδων.

Πυροσβέστες έδωσαν μάχη τις φλόγες που πλησίασαν απειλητικά μελίσσια.

Κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να σώσουν τα ζωντανά τους, ενώ τον γύρο του διαδικτύου έκανε η φωτογραφία μιας γυναίκας που βρήκε καταφύγιο μαζί με τα κατσικάκια της στην πλατεία Θρακομακεδόνων. Το σπίτι της κάηκε ολοσχερώς..


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ