Κορωνοϊος Παιδιά: Τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid-19 είναι σπάνια στα παιδιά


Τα παιδιά που αρρωσταίνουν από κορωνοϊό σπάνια εμφανίζουν μακροπρόθεσμα συμπτώματα, με τα περισσότερα να αναρρώνουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα, επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου λένε ότι ενώ μια μικρή ομάδα παιδιών ενδέχεται να παρουσιάσει παρατεταμένη νόσο, αυτός ο αριθμός είναι χαμηλός.

Πονοκέφαλοι και κόπωση ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν.

Ειδικός από το  Royal College of Paediatrics and Child Health δήλωσε ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν αυτό που είδαν οι γιατροί στις κλινικές. Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.

Πολλά παιδιά που μολύνονται από τον ιό δεν αναπτύσσουν συμπτώματα και εκείνα που εμφανίζουν, τείνουν να έχουν ήπια νόσο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Child and Adolescent Health, ήθελε να κατανοήσει πώς η Covid επηρεάζει τα παιδιά και συγκριτικά με άλλες αναπνευστικές ασθένειες.

Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποίησε δεδομένα που παρείχαν γονείς ή φροντιστές στην εφαρμογή UK Zoe Covid Study. Η μελέτη εξέτασε 1.734 παιδιά, ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών, τα οποία αναφέρθηκε ότι εμφάνισαν συμπτώματα και βρέθηκαν θετικά στην Covid μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021.

Λιγότερα από ένα στα 20 παιδιά που διαγνώστηκαν με Covid παρουσίασαν συμπτώματα για τέσσερις εβδομάδες ή περισσότερο, με ένα στα 50 να έχει συμπτώματα για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες.

Κατά μέσο όρο, τα μεγαλύτερα παιδιά ήταν συνήθως άρρωστα για λίγο περισσότερο από τα παιδιά του δημοτικού, με τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 17 να χρειάζονται μια εβδομάδα για να αναρρώσουν, ενώ για τα μικρότερα παιδιά η ασθένεια κράτησε πέντε ημέρες.

Τα πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ παιδιών με την νόσο Covid

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν πονοκέφαλοι και κόπωση. Άλλα κοινά συμπτώματα περιελάμβαναν πονόλαιμο και απώλεια όσφρησης. Δεν υπήρξαν αναφορές νευρολογικών συμπτωμάτων όπως κρίσεις ή επιληπτικές κρίσεις.

Η Dr Liz Whittaker, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Βασιλικό Κολέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι καθησυχαστική για την πλειοψηφία των παιδιών και των νέων που αναπτύσσουν μόλυνση από Sars-CoV-2 και αντανακλά το τι βλέπουν οι παιδίατροι στην κλινική πράξη ».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ