Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Πολύτιμα αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το Τατόι τη νύχτα


Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Άγνωστος αριθμός πολύτιμων αντικειμένων μεταφέρθηκαν προληπτικά από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου σε ασφαλή χώρο.

Αντικείμενα μεγάλης αξίας που βρίσκονταν στα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους τα ξημερώματα της Τρίτης, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή τους από τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανέφεραν στο newsbomb.gr ότι «η μεταφορά έγινε για προληπτικούς λόγους, καθώς δεν κινδύνευσε ο ιστορικός πυρήνας των εγκαταστάσεων». Πρόκειται για έναν αριθμό έργων τέχνης, κειμηλίων και πολύτιμων αντικειμένων τα οποία ήταν ήδη αμπαλαρισμένα σε κοντέινερ. Πολλά από αυτά πλέον βρίσκονται σε ασφαλή χώρο, ενώ πρόκειται να επιστρέψουν και πάλι στο Τατόι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρισκόταν σε περιοδεία στις Κυκλάδες, επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και στη συνέχεια βρέθηκε στο Τατόι για να κάνει αυτοψία στο χώρο, όπου και παρέμεινε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Η υπουργός Πολιτισμού σε πλήρη συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυχοϊδη, συντόνισε την κρίσιμη επιχείρηση μεταφοράς των αντικειμένων, καθώς υπήρχε ο φόβος μιας πιθανής αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και οι εγκαταστάσεις να παραδοθούν στις φλόγες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας, το Υπουργείο δεν ανακοινώνει τον ακριβή αριθμό καθώς και ποια αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το ανάκτορα στο Τατόι.

Θυμίζουμε ότι σε ειδικούς χώρους του κτήματος φυλάσσονται χιλιάδες αντικείμενα ιστορικής και όχι μόνο αξίας. Πρόκειται για πανάκριβα έργα τέχνης, βιβλία, ρούχα, αντίκες, βασιλικές άμαξες, συλλεκτικά αυτοκίνητα και εκατοντάδες άλλα πολύτιμα είδη.

Όπως έχει ανακοινωθεί τους προηγούμενους μήνες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των πρώην βασιλικών κτημάτων και ανακτόρων του Τατοΐου ώστε να μετατραπεί σε πόλο έλξης με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ